Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Сеитба

Първото нещо което трябва да направите е да изберете подходящата тревна смеска. Водещия фактор при избора трябва да е начинът по който ще използвате тревната площ : за декорация, за игри и отдих, интензивно натоварване и други. Сеитбата може да бъде от ранна пролет до ранна есен, но само при осигурени условия за поливане. Кръстосания посев осигурява плътно покритие на цялата площ и е подходящ при ръчно или механично засяване.

Покриване на семената

За засяването на 100 м2 се препоръчват от 3 до 4 кг/м2 тревна смеска, това може да се нарече "правило за сеитба". За да се получи равномерна сеитба разделете обработваната площ на равни части и разделете тревната смеска според  правилото за сеитба. Засява се с половината от количеството  обработваният участък от ляво на дясно, а с другата половина от дясно на ляво , това помага за равномерно засяване на цялата площ. След това леко закрийте семената с гребло или градинска метла, но внимавайте да не закопаете семената много на дълбоко, това ще ги предпази от птици и мравки. Препоръчва се покриване с тънък пласт торф. Накрая валирайте с тежък валяк, така семената ще имат контакт с почвата.

Дълбочина на засяване

Един сантиметър е най-добрата дълбочина за засяване на семената, така знаете, че семената  ще се развият и поникнат със сигурност. Ако семената се засеят на по-голяма дълбочина по-дребните могат да загинат или не покълнат.

 

Снимки


Хортензия...Върбинка ...Челебитка...Метличина...Метличина...

Реклама