Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Райграс

РайграсКога е най-подходящото време да се сее райграс? Много хора си мислят, че това може да се направи по всяко време, в което температурите са положителни, но температурата не е единственият фактор, за да имате успех.



Минималната температура, за да покълне райграса е 8-10 градуса, а оптималната температура е между 15 и 25 градуса, като наличието на висока влажност е друг ключов фактор. Затова най-подходящото време да засеете райграс е през месец май. Имайте предвид, че в началото на май все още са възможни слани (т.н. майски студове), затова по-добре започнете през втората половина на месец май. При всички случаи следете прогнозата за времето. Високата температура не означава успех, особено ако не осигурите редовно поливане.

Като последен срок за засяване на райграс е края на септември. През октомври обикновено има застудявания през първата половина и това фатално може да прекъсне процеса на покълване.

Семената на райграса не са еднакви. Добра идея е преси да сеете, да ги размесите с пясък или трици. По този начин ще получите една по-хомогенна смес. За сеитба изберете неветровит ден. Има два начина за сеитба на райграс - на ръка или с ръчен разпръсквач. За сеене на ръка се изисква опитност. Който и от двата варианта да изберете, сейте кръстосано - второто минаване да е перпендикулярно на първото.

Винаги при сеенето на райграс се придържайте към инструкциите на производителя. Важно е семената да са сухи и да се сее с указаната плътност. Иначе рискувате семената да си пречат и взаимно да се задушат.

Семената на райграса изискват светлина за да покълнат. Това е причината да ги покриете със съвсем тънък пласт почва - не повече от 1см. Това най-лесно можете да направите с обратната страна на гребло или с метла. Риск от това плитко, но необходимо засяване е, че семената са лесна храна за птиците. Важно е също така семената да са леко притиснати в почвата. Затова след като ги покриете с тънък слой почва, следва леко да ги валирате, но при сухо време. Иначе рискувате влажната почва да залепне за валяка.

След това започва поливането. Все пак внимавайте почвата да не подгизва, за да могат семената да дишат. Полива се няколко пъти на ден, равномерно.

Няколко съвета:
- Купувайте семена райграс, съответстващи на условията на терена - слънце, полусянка или сянка.
- Редовно поливане.
- Натоварване - колко и как ще се тъпче.
- Редовно поливане - ключов фактор за красив райграс.

Всичко, написано по-горе са най-общи насоки за сеенето на райграс. Ако искате наистина красива и поддържана тревна площ, най-добре се обърнете към специалистите. Те са около вас.

Снимки


Циния (Zi...Метличина...Калифорни...ИРИС ПЕРУ...Калдъръмч...

Реклама