Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Циклама ( Cyclamen )

Циклама ( Cyclamen )

Cyclamen
отдел:MagnoliophytaПокритосеменни
клас:MagnoliopsidaДвусемеделни
разред:Ericales
семейство:MyrsinaceaeМирсинови
род:CyclamenЦиклама

Цикламите принадлежат към неголям род растения. Много видове са издръжливи, но за нашия климат цикламите се отглеждат, като стайни растения. Вече са познати 23 различни вида циклами, като естественото им разпространение е в средиземноморския регион, на изток до Иран и дори един вид се среща в границите на днешна Сомалия. Цикламите цъфтят с много нежни и красиви цветове с характерни обърнати нагоре венчелисчета в розови, бели и пурпурни багри, които се издигат на тънки стъбла над листата. Растенията дори с извисените по време на цъфтеж цветове достигат до 20-30см. Листата са със сърцевидна форма (въпреки че формата им се различава при различните циклами) излизат от грудкоподобен удебелен корен (клубен). Дори когато не цъфтят, цикламите са красиви със своите листа, които имат сребърни нюанси по краищата или по средата. В естествената си среда цикламата расте на сенчести места. В домашни условия цикламата трябва да се отглежда при умерени температури до 15-16 градуса и добра влажност. Цикламата е цвете от популярната група коледни цветя, тъй като цъфти по време на коледните празници. Активния период на цикламата е от ноември до март а латентния период е през лятото. През април листата на цикламата се „уморяват” и започват да пожълтяват. В периода на покой листата увяхват и упадат. Постепенно намалявайте поливането. Растението трябва да се държи на прохладно и сенчесто място. Ако почвата стане твърде влажна през латентния период клубена ще загние. Към септември ще се забележат първите наченки на растеж на новите листа и тогава трябва да се започне с поливането на растението. Поливането трябва да се извършва умерено, за препоръчване е долу в чинийката на саксията. Цикламата обича влагата, но дебелият грудкоподобен корен задържа вода и преполиването на растението от горе ще доведе до загниването му. Добре е саксията да има дренажен слой от камъчета. За добро развитие на листата може да се наторява с нискоазотни торове. Стайното растение обича светлината, но не и преките слънчеви лъчи. Идеалното място за цикламата е перваза на северния прозорец, 10-16 градуса температура и влажност поне 50%.
Размножаването на цикламите става чрез семена, които се засяват в края на лятото при температури над 15 градуса. До първите цветове ще мине поне година, при миниятюрните сортове 6-8месеца. Пресаждането става през лятото, като грудката се заравя наполовината от височината й.
Популярни видове са: Cyclamen persicum, сериите Decora, Rex, Cattleya, Sweetheart, Ruffled. При миниатюрните до 15см височина: Puppet, Tiny Mites, Kaori, Mirabelle.

Циклама ( Cyclamen )
Циклама ( …
Циклама ( Cyclamen ) 2
Циклама ( …
Циклама ( Cyclamen ) 3
Циклама ( …
Циклама ( Cyclamen ) 4
Циклама ( …
Циклама ( Cyclamen ) 5
Циклама ( …
Циклама ( Cyclamen ) 6
Циклама ( …
Циклама ( Cyclamen ) 7
Циклама ( …
Циклама ( Cyclamen ) 8
Циклама ( …
Циклама ( Cyclamen ) 9
Циклама ( …

Снимки


Кукувиче ...Магнолия ...КАННА (CA...Минзухар ...ИРИС ПЕРУНИКА (IRIS)

" alt="ИРИС ПЕРУ..." />

Реклама