Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Аглоанема “Сребърна царица” / Agloanema crispum “Silver Queen”

Аглоанема “Сребърна царица” / Agloanema crispum “Silver Queen”

Аглаонемата е типично листнодекоративно растение, което нараства от 20 до 150 см в зависимост от вида. Има къси стебла, които й придават почти храстовидна форма, и едри заострени листа с красиви шарки - от зелено през сиво и бяло, с червено и жълто на по-редките сортове. Цъфтят с не толкова ефектни бели или зеленикаво - бели цветове, наподобяващи спати. Младите екземпляри са с ниски стебла, докато възрастните могат да образуват пънче. Известни са над 20 вида. Основното й достойнство е нейната способност да вирее успешно и при слабо осветление. Аглаонемата не обича течение, изисква топло и влажно зимуване. В същото време почвата не трябва да подгизва - събирането на вода в корените е пагубно за тези растения, особено в по-студените периоди.

Място: Аглаонемата предпочита непряка светлина и частична сянка. Трябва да се пази от силното слънце - това би изгорило така ефектните й листа. Идеално място за това растение е с малко светлина като на северен прозорец. Обича топлината, минималната температура през зимата не трябва да е под 15 градуса.

Грижи: Аглаонемата нараства бавно, иска рядко пресаждане - на период около две години и богата на хранителни вещества почва. Нужно й е счесто пулверизиране с фина мъгла - нуждае се от по-влажен въздух. Ако листата съхнат по краищата и се свиват, това е сигурен знак, че въздухът е прекалено сух. Лятото се полива обилно, зимата и по-студените периоди - оскъдно. Много по-лесно ще понесе засушаване, отколкото преполиване. Редовно се подхранва - аглаонемата има нужда от това. Цъфтежът изтощава допълнително растението, така че може цветовете да се изрежат. Важно е да се сложи хубав дренаж на саксията - това ще предпази растението от подгизване на корените.

Размножаване: Пролетта и лятото е най-благоприятния период за това - чрез стъблени резници - потапя се във вода и се изчаква образуването на хубави корени. Засажда се в малка саксия и докате корените не я изпълнят, не се пресажда в по-голяма. Другият начин е чрез издънка. Новото растение се разделя от старото с остър нож. Издърпва се внимателно от туфата и се сади в малка саксийка. Вредители: Червено паяче и памуклийки - и при най-малкото съмнение за такива листата се минават с памуче, напоено със спирт.

Съвет на градинаря: Листата на аглаонемата ще запазят красивия си вид, ако редовно се избърсват с влажно, чисто парцалче.

 

Снимки


РОЗА Rosa...Циклама (...Циния (Zi...Карамфил ...Зюмбюл Hy...

Реклама