Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/foriwork/public_html/garden-bg.eu/libraries/joomla/application/application.php on line 481
Цветя и градина
Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Иглика Primula (primrose)

Иглика Primula (primrose)Игликите са добре познати и се срещат често в българските градини. Това са цветята, които ни радват веднага след кокичетата и минзухарите и вече са цъфнали преди нарцисите. Семейството на игликите Primulaceae включва повече от 450-480 вида цъфтящи растения. Много голяма част от разнообразието им се среща в Хималаите - повече от половината видове. Освен умерения климат на северното полукълбо иглики се срещат и на юг в тропическите планини в Етиопия а така също и Индонезия и Нова Гвинея. Иглики виреят и в по-умерените зони на Южна Америка. Игликите са разнообразен род и специалистите са групирали растенията в повече от тридесет групи. Местообитанията им варират от планинските склонове до мочурливи ливади, но за всички иглики може да се обобщи, че обичат полусенчестите места и богатата хумусна почва. Цветовете на игликите са малки 2-5см и образуват кичеста разположена ниско до земята кълбовидна форма, отстрани на която се подават месестите й листа. Цветовете са бели, жълти, пурпурни, тъмнолилави, червени, розови, но има и съвременни двуцветни хибриди или с повече разнобагрени пръстени. Има сортове подходящи както за цветния бордюр така и за алпинеума. Известни сортове иглики за цветния бордюр са високите от 45см нагоре Pimula japonica с цветове разположени на прешлени на стъблото и цъфтужи по късно през май и юни. Рrimula pulverulenta е с червени цветове и достига височина от 60-80см, рrimula beesiana е също висока иглика достигаща 60см височина с лилави цветове с жълто „око”. За алпинеума сбезспорен фаворит е primula marginata с височина от 10см, разпростиращо се на около 15см и цъфти със сини или бледолилави ароматни цветове. Игликите се размножават чрез разделяне на туфите напролет или порядко чрез семена, които се засяват под стъкло през март. Игликите не са претенциозни растения и ще ви цъфтят всяка година. Не забравяте, че игликата е влаголюбиво растение.
Иглика Primula (primrose) 2
Иглика Pr …
Иглика Primula (primrose) 3
Иглика Pr …
Иглика Primula (primrose) 4
Иглика Pr …
Иглика Primula (primrose) 5
Иглика Pr …
Иглика Primula (primrose) 6
Иглика Pr …
Иглика Primula (primrose) 7
Иглика Pr …
Иглика Primula (primrose) 8
Иглика Pr …
Иглика Primula (primrose) 9
Иглика Pr …
Иглика Primula (primrose) 10
Иглика Pr …
Иглика Primula (primrose) 11
Иглика Pr …
Иглика Primula (primrose) 12
Иглика Pr …
Иглика Primula (primrose) 13
Иглика Pr …
Иглика Primula (primrose) 14
Иглика Pr …
Кукувиче грозде (Muscari )
Кукувиче …

Восъчно цвете (HOYA)

Восъчно цвете (HOYA)

Hoya (wax flower)
Хоята още наричана восъчно цвете е вечнозелено увивно растение и по рядко с храстовидна форма. Родината на хоята е Азия. Среща се в Индия и Китай и дори Филипините, Полинезия , Нова Гвинея и Австралия. В естествената си среда хоите използват дърветата а също и скали, за да се катерят се по тях. Захващат се и с въздушни корени и някои от големите екземляри могат да достигнат височина до 18 метра. Листата на хоята са месести разположени едно срещу друго и в зависимост от вида биват гладки или мъхести и са с разнообразна форма. Цветовете са звездообразни от пет тригълни венчелисчета изглеждащи, като от порцелан или направени от восък. Изящните цветове са украсени с вътрешна звездоподобна корона. Повечето цветове са светли от бяло до бледо розово, от жълто до оранжево, но има и хои с по-тъмни червени цветове до черно. Срещат се восъчни цветя и със зелени цветове. Много от тях имат сладък аромат и отделят доста нектар.

Като стайно растение хоята е най-популярна с Hoya carnosa и обича ярката светлина дори и пряка слънчева светлина в умерени граници. Цъфти от май до септември. Важно е да се знае хоята да не се мести, след появяването на цветните пъпки. Прецъфтелите цветове на хоята не трябва да се отстраняват. Не е необходимо да се пресажда. Хоята има здрави увивни стъбла, на които трябва да се осигури подпора, дървена скара а също и често се използва тел. Хоята обича умерена топлина, а през зимата се чувства добре в хладно помещение с температура 12-14 градуса. Поливането трябва да е обилно, през зимата малко. Листата на хоята се чувстват добре, когато се пулвулизират с вода. Преустановява се пулвелизирането само, когато растението цъфти. Размножаването става като се вземат стъблени резници от добре развити стъбла през пролетта, които лесно се вкореняват. Някои научни изследвания доказват, че хоята има благоприятно въздействие в затворената среда на домашните помещения, тъй като отстранява замърсителите във въздуха.

Кливия (Clivia )

Кливия (Clivia )

Тази красота е дошла в домовете ни от Южна Африка. Богатите съцветия с по 15-20  камбанкоподобни  цвята имат своите изисквания, за да ви радват всяка година. Кливията  е тревисто вечнозелено растение което достига височина до около 50см и има линейни  и красиви листа. Листата на кливията достигат дължина почти колкото височината й. Цветовете и достигат до 7см в диаметър и обикновено са червено-оранжеви, жълти, кремави. Кливията цъфти в началото на пролетта. На едно единствено стебло, като чадър се отварят цветовете. В естествената си среда кливията е растение, коедо се е адаптирало към слаба светлина. И въпреки че е добре през лятото да се изнася навън, трябва да се предпазва от силното обедно слънце. Кливията расте добре в неутрална до леко кисела почва. Пресажда се само ако корените се излезли от саксията, за предпочитане през периода след цъфтеж. За да цъфти кливията има нужда от почивка през зимата. Трябва да престои в неотоплявана стая с температура 7-10 градуса. Поливането трябва да е силно ограничено и това е може би най-критичното. Започнат ли ръбовете на листата да покафеняват значи растението изсъхва ако го поливате прекомерно няма да цъфти. Препоръчва се забърсването на листата с влажна кърпа. Не е добре да се мести растението когато цъфти или вече е напъпило. Източен прозорец е добро местоположение за кливията.

Размножаването става, като се разделят издънките от основното растение внимателно на ръка или с инструмент, когато е дошло време за пресаждане.

Кливия (Clivia )
Кливия (C …
Кливия (Clivia ) 2
Кливия (C …

Циклама ( Cyclamen )

Циклама ( Cyclamen )

Cyclamen
отдел:MagnoliophytaПокритосеменни
клас:MagnoliopsidaДвусемеделни
разред:Ericales
семейство:MyrsinaceaeМирсинови
род:CyclamenЦиклама

Цикламите принадлежат към неголям род растения. Много видове са издръжливи, но за нашия климат цикламите се отглеждат, като стайни растения. Вече са познати 23 различни вида циклами, като естественото им разпространение е в средиземноморския регион, на изток до Иран и дори един вид се среща в границите на днешна Сомалия. Цикламите цъфтят с много нежни и красиви цветове с характерни обърнати нагоре венчелисчета в розови, бели и пурпурни багри, които се издигат на тънки стъбла над листата. Растенията дори с извисените по време на цъфтеж цветове достигат до 20-30см. Листата са със сърцевидна форма (въпреки че формата им се различава при различните циклами) излизат от грудкоподобен удебелен корен (клубен). Дори когато не цъфтят, цикламите са красиви със своите листа, които имат сребърни нюанси по краищата или по средата. В естествената си среда цикламата расте на сенчести места. В домашни условия цикламата трябва да се отглежда при умерени температури до 15-16 градуса и добра влажност. Цикламата е цвете от популярната група коледни цветя, тъй като цъфти по време на коледните празници. Активния период на цикламата е от ноември до март а латентния период е през лятото. През април листата на цикламата се „уморяват” и започват да пожълтяват. В периода на покой листата увяхват и упадат. Постепенно намалявайте поливането. Растението трябва да се държи на прохладно и сенчесто място. Ако почвата стане твърде влажна през латентния период клубена ще загние. Към септември ще се забележат първите наченки на растеж на новите листа и тогава трябва да се започне с поливането на растението. Поливането трябва да се извършва умерено, за препоръчване е долу в чинийката на саксията. Цикламата обича влагата, но дебелият грудкоподобен корен задържа вода и преполиването на растението от горе ще доведе до загниването му. Добре е саксията да има дренажен слой от камъчета. За добро развитие на листата може да се наторява с нискоазотни торове. Стайното растение обича светлината, но не и преките слънчеви лъчи. Идеалното място за цикламата е перваза на северния прозорец, 10-16 градуса температура и влажност поне 50%.
Размножаването на цикламите става чрез семена, които се засяват в края на лятото при температури над 15 градуса. До първите цветове ще мине поне година, при миниятюрните сортове 6-8месеца. Пресаждането става през лятото, като грудката се заравя наполовината от височината й.
Популярни видове са: Cyclamen persicum, сериите Decora, Rex, Cattleya, Sweetheart, Ruffled. При миниатюрните до 15см височина: Puppet, Tiny Mites, Kaori, Mirabelle.

Циклама ( Cyclamen )
Циклама ( …
Циклама ( Cyclamen ) 2
Циклама ( …
Циклама ( Cyclamen ) 3
Циклама ( …
Циклама ( Cyclamen ) 4
Циклама ( …
Циклама ( Cyclamen ) 5
Циклама ( …
Циклама ( Cyclamen ) 6
Циклама ( …
Циклама ( Cyclamen ) 7
Циклама ( …
Циклама ( Cyclamen ) 8
Циклама ( …
Циклама ( Cyclamen ) 9
Циклама ( …

КОЛЕДНИЧЕ ( Schlumbergera )

КОЛЕДНИЧЕ ( Schlumbergera )

КОЛЕДНИЧЕ, ШЛУМБЕРГЕРА
Коледничето е типичен представител на т.нар. горски кактуси, към които спада и добре познатото ни растение Епифилум / Свекървен език( Epiphyllum / orchid cactus ). И двете са достатъчно известни стайни растения и присъстват в много български домове. Но да се върнем на коледничето. Schlumbergera е не голям род кактуси с произход планиските региони на югоизточната част Бразилия. И тъй като за тропиците в южното полукълбо, където е местообитанието на шлумбергера, цъфтенето по това време на годината е повече от обичайно, пренесеното и култивирано растение успява да ни зарадва с цветовете си по Коледа (от средата на ноември до февруари). Цветовете са фуниевидни 3-5см с разнообразни багри от бели, розови, златистожълти, оранжеви, червени, пурпурни. Естествената среда е влажна и сенчеста, като расте по дървета и скали. Някои видове достигат размерите на храсти и дори на малки дървета около 1,5м. Коледничетата са безлистни растения и фотосинтезират със стъблата си. Стъблата имат характерни сегментирани форми с бодливоподобни краища.
Коледничето не е претенциозно за отглеждане, но е хубаво да се знаят основните насоки при отглеждането му, защото кактусовите растения имат различия в отглеждането в сравнение с обикновените стайни растения. Коледничето се чувства добре на средна стайна температура от 15-20 ⁰C. Обича добрата осветеност, но не и прякото слънце. Поставянето му на източен прозорец е добро решение. За да процъфти отново на коледничето трябва да осигурите два периода на покой до следващата зима. Първият период е след цъфтежа за около 6-7 седмици. Вторият период е от средата на септември до средата на ноември, през който се оформят цветните пъпки. През периодите на покой поливането е рядко, температурите са 10-15 ⁰C. От сухия и топъл въздух може да загубите цветните пъпки, затова пулвелизирайте растението ако е необходимо. Не премествайте саксията на ново място по време на цъфтежа.

КОЛЕДНИЧЕ ( Schlumbergera )
КОЛЕДНИЧЕ …
КОЛЕДНИЧЕ ( Schlumbergera ) 2
КОЛЕДНИЧЕ …
КОЛЕДНИЧЕ ( Schlumbergera ) 3
КОЛЕДНИЧЕ …
КОЛЕДНИЧЕ ( Schlumbergera ) 4
КОЛЕДНИЧЕ …
КОЛЕДНИЧЕ ( Schlumbergera ) 5
КОЛЕДНИЧЕ …
КОЛЕДНИЧЕ ( Schlumbergera ) 6
КОЛЕДНИЧЕ …
КОЛЕДНИЧЕ ( Schlumbergera ) 7
КОЛЕДНИЧЕ …
КОЛЕДНИЧЕ ( Schlumbergera ) 8
КОЛЕДНИЧЕ …
КОЛЕДНИЧЕ ( Schlumbergera )
КОЛЕДНИЧЕ …
КОЛЕДНИЧЕ ( Schlumbergera ) 2
КОЛЕДНИЧЕ …

Бугенвилея ( Bougainvillea )

Бугенвилея  ( Bougainvillea )

Bougainvillea
отдел:MagnoliophytaПокритосеменни
разред:Caryophyllales
семейство:NyctaginaceaeВечеринкови
род:BougainvilleaБугенвилея

Бугенвилеята е с произход Южна Америка. Познати са около 18 различни бугенвилеи и диворастящите видове имат височина от 1 до 12метра. Получените съвременни хибриди, които са вече над 300 са само от три от 18-те срещани видове. В топлите, субтрипични пояси и средиземноморието бугенвилията се отглежда на открито. При нас това е невъзможно, защото първите температури под нулата биха убили бугенвилеята. За щастие има сортове възможни за стайно отглеждане. За тях е важно лятото да са на вън (от външната страна на перваза), на място огрявано добре от слънцето. Възможно е добре цъфтящото растение през пролетта и лятото да не цъфти през следващата година. Това е така защото е от особенна важност през вегетативния период да се постави на светло място. Така се подготвят и развиват цветните пъпки. В противен случай бугенвилеята развива само листна маса. При прибирането му през есента в стаята, растението изживява стрес и е възможно да му опадат някои от листата. Затова преди да го приберете, подрежете добре растението, дори и да цъфти. Така ще го оформите и ще запазите от загуба на други листа. През зимния период бугенвилеята трябва да е на хладно. Почвата трябва да се поддържа влажна само дотолкова, че да не изсъхне растението. Ако стаята се отоплява е необходима да пулвелизирате листата. Презасаждайте само през пролетта и то само ако е необходимо – бугенвилеята се чувства добре когато корените й са притиснати и добре уплътняват съда. Размножаването става чрез стъблени резници.
Основно за стайно растение ще срещнете сорта Bougainvillea glabra, както и изключително красивите хибриди от Bougainvillea buttiana Mrs Butt. Цветовете са розовопурпурни с диаметър около 2см. Листата са гладки и тесни. Стъблата са вдървенели с бодили.

Бугенвилея  ( Bougainvillea )
Бугенвиле …
Бугенвилея  ( Bougainvillea ) 2
Бугенвиле …
Бугенвилея  ( Bougainvillea ) 3
Бугенвиле …

ФУКЦИЯ Fuchsia

ФУКЦИЯ Fuchsia

Фукциите са стайни растения с разнообразни цветови нюанси. Създадени са много хибридни сортове, които комбинират различни багри на чашелисчетата и венчелистчетата. Срещат се всякакви комбинации от розово, бяло, червено и лилаво. Фукциите могат да бъдат оформени в стъблена, стелеща се, която е подходяща за окачени саксии и храстовидна форми. Фукцията презимува в хладна стая при температури 10-12 градуса. През лятото обича светлината но прякото излагане под жаркото слънце не влияе добре на фукцията. Температури до 20-22градуса са оптимални за отглеждане на фукция. Освен умерените температури през лятото трябва да се следи и постоянната влага в почвата. През зимния период се полива оскъдно. Пред есента листата на фукцията опадват, но напролет многогодишното растение се събужда за нов живот. Старите стъбла напролет се подрязват. Цветните пъпки излизат от младите разклонения. Премахвайте прецъфтелите цветове, за да се образуват нови. Размножаването става посредством семена или стъблени резници през пролетта и лятото.

ФУКЦИЯ Fuchsia
ФУКЦИЯ Fu …
ФУКЦИЯ Fuchsia 2
ФУКЦИЯ Fu …
ФУКЦИЯ Fuchsia 3
ФУКЦИЯ Fu …
ФУКЦИЯ Fuchsia
ФУКЦИЯ Fu …
ФУКЦИЯ Fuchsia 2
ФУКЦИЯ Fu …

Закум - Nerium (oleander)

Закум - Nerium (oleander)

Закумът (също се среща и Зокум) се отглежда на открито целогодишно в Гърция, Италия и Турция, където зимите са по-меки. При нас закумът е стайно цвете и трябва да се прибира през зимата. Закумът е с ароматни бели, розови, червени и жълти цветове достигащи големина около 5см. Той е с кожести заострени листа достига височина от 180см. През зимата е необходимо да пребивава в неотоплена стая с температури около 7-8 градуса и да се полива оскъдно с хладка вода. Лятото се полива обилно, обича слънцето. Закумът се размножава чрез резници. Захваща се лесно, като в началото се оставя да пусне корени във влажен пясък или в съд с вода. Растението е отровно.

Закум - Nerium (oleander)
Закум - N …
Закум - Nerium (oleander) 2
Закум - N …
Закум - Nerium (oleander) 3
Закум - N …
Закум - Nerium (oleander) 4
Закум - N …
Закум - Nerium (oleander) 5
Закум - N …
Закум - Nerium (oleander) 6
Закум - N …
Закум - Nerium (oleander) 7
Закум - N …
Закум - Nerium (oleander) 8
Закум - N …

Епифилум / Свекървен език( Epiphyllum / orchid cactus )

Епифилум / Свекървен език( Epiphyllum / orchid cactus )

Epiphyllum (orchid cactus)
Свекървен език.
Епифилума или т.нар. Свекървен език е от семейството на горските кактуси. За разлика от събратята си – пустиниите кактуси горските не са покрити с бодли и много често имат листовидни стъбла, съставени от отделни сегменти, прикрепящи се към дървета и други растения. Именно за това Епифилума е подходящ за висящи саксии. Свекървения език цъфти през пролетта (май-юни), но за да се случи това, растението трябва да е било в покой през зимата. Това означава да се полива по-рядко и температурата да е в границите на 10-13 градуса. Това спомага за образуването на цветните пъпки. Цветовете на Епифилума са красиви, едри достигащи до 20см. Размножаването става чрез резници, които се вкореняват по-лесно ако се оставят няколко дни да се изсушат, а после се залагат в подходяща почвена смес.

Епифилум / Свекървен език( Epiphyllum / orchid cactus )
Епифилум …
Епифилум / Свекървен език( Epiphyllum / orchid cactus ) 2
Епифилум …
Епифилум / Свекървен език( Epiphyllum / orchid cactus ) 3
Епифилум …
Епифилум / Свекървен език( Epiphyllum / orchid cactus ) 4
Епифилум …
Свекървен език Epiphyllum
Свекървен …

Прочетете още

Снимки


Циния (Zi...Клематис,...Лилиум Кр...Бугенвиле...РОЗА Rosa...

Реклама