Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Орлов нокът (LONICERA)

Орлов нокът (LONICERA)

Lonicera (honeysuckle)
Лоницерата се среща също и като: Орлови нокти, японски нокът. Този храст е непретенциозен за отглеждане и вирее в Азия, Северна Америка и Европа. Среща се дори в южните части на Швеция и Норвегия. Орловият нокът е листопаден храст с увивни стъбла и красиви и ароматни цветове, като различните видове от семейството достигат височина от 4м до около 6-7м. и е чудесно решение за засаждане край огради и беседки или пред нелицеприятни стени или като жив плет. Лоницерата има нужда от подпори, тъй като стъблата й са слаби и самостоятелно не се развива в желана форма, но има красива и богата листна маса и позволява подрязване. Цветовете се появяват още през май и могат да ни радват през цялото лято до септември. Те са кремаво-бели, едри около 5см и ароматни. Приятният им аромат се усеща особено силно през нощта.

Корените на орловият нокът е добре да бъдат засадени в сянка, докато листата и цветовете виреят добре, както на полусянка, така и на повече слънце. За лоницерата е важно почвата да бъде богата и торенето напролет е задължително.

 Размножаването става  най-често чрез резници, разделяне на храстите или чрез семена. Някои от видовете образуват ядливи плодове, които ако не се събират, водят до самонасяване на растението.

Орлов нокът (LONICERA) 2
Орлов нок …
Орлов нокът (LONICERA) 3
Орлов нок …
Орлов нокът (LONICERA) 4
Орлов нок …
Орлов нокът (LONICERA) 5
Орлов нок …
Орлов нокът (LONICERA) 6
Орлов нок …
Орлов нокът (LONICERA) 7
Орлов нок …
Книфофия (Kniphofia)
Книфофия …

Прочетете още

Снимки


Алстромер...Зюмбюл Hy...Минзухар ...КОКИЧЕ ( ...Нарцис - ...

Реклама