Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Глициния ( Wisteria )

Глициния ( Wisteria )

(Неподредени): покритосеменни

(Неподредени): Eudicots

(Неподредени): Rosids

Семейство: Fabaceae

Подсемейство: Faboideae

Глицинииите (Wisteria а също се среща и Wistaria или Wysteria) са цъфтящи дървесно катерливи растения, които се срещат в Китай, Корея и Япония а така също и в Източната част на САЩ. Глициниите подобно на лозята се захващат за всяка възможна подпора и могат да се издигнат на височина над 20м и да се разпрострат настрани до 10м. Листата на глицинията са издължени, перести достигащи 15 – 35см дължина. Цветовете се оформят в прекрасни увиснали като гроздове съцветия с размери от 10 до 80см дължина. Цветовете на глицинията може да бъдат бяло, розово, лилаво или лилаво-синьо. Цъфтят през пролетта, края на април до средата на май, малко преди или точно когато се появят и първите листа. Двете най-често отглеждани сортове са Wisteria Sinensis от Китай и Wisteria Floribunda от Япония. Цветовете на някои видове са ароматни, с не много силен понякога тежък, наситен аромат. Семената се формират в шушулки, но трябва да се има предвид, че са отровни. Глицинията е инвазивен вид растение. То се развива бързо и увивайки се по съседни дървета и храсти може да доведе то тяхното унищожение. Глицинията има нужда от здраво скеле върху което да се захване. Зрелите растения имат дебели  и тежки стебла и поддържащата ги конструкция трябва да е много добре укрепена и предвидена за такъв товар. Захванатите глицинии към къщи или други постройки разрушават водосточните тръби, улуците и по този начин стават опасни за сградите, по които са се покатерили.

Глициниите не са капризни към почвите. За разлика от други растения при глициниите прилагането на азотни торове с цел повече цъфтеж ще доведе до обратния резултат. По подходящо е подхранването с калиев фосфат. Влажните, добре дренирани и леко кисели почви са за предпочитане. Глициниите обичат слънцето. Възможно е глицинии отгледани от семена да не започнат да цъфтят с години. Затова опитните градинари размножават глицинията чрез резници. Достигането на зрялост на растението е друго условие то да започне да цъфти. И ако при американския  Kentucky Wisteria са нужни няколко години, то при китайската глициния периодът на съзряване е 20г.

Цветовете на глицинията се развиват от пъпките в основата на растежа от предишната година. Така че, за да се осигури по добра видимост на цветовете може в ранната пролет да се направи резидба на издънките. Също ако искате да контролирате размерите на разпростиране на глицинията може да се направи резидба на издънките от около 20 до 40 см през лятото и отново, но 10 до 20см през есента.

Глициния ( Wisteria )
Глициния …
Глициния ( Wisteria ) 2
Глициния …
Глициния ( Wisteria ) 3
Глициния …
Глициния ( Wisteria ) 4
Глициния …
Глициния ( Wisteria ) 5
Глициния …

 

Прочетете още

Снимки


Калифорни...Ралица Co...КОЛЕДНИЧЕ...Напръстни...Клематис,...

Реклама