Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Рододендрон ( Rhododendron )

Рододендрон ( Rhododendron )

Рододендроните се отглеждат заради наистина впечатляващите им цветове. Красотата,  обилността и продължителността на цъфтежа са несравними. Името на рододендрона е от двете гръцки думи за роза и дърво. Познати са над 1000 вида рододендрони, които са листопадни или вечнозелени растения. Азалиите съставляват 2 от общо осемте подраздела на рододендроните. Азалиите се различават от рододендроните по това, че имат само 5 тичинки на цвят. Произхода на рододендрона не може да се определи, видове се срещат от Азия, Европа до Северна Америка. Но има места по света където видовото им разнообразие прави впечатление. Хималаите, Непал, Тайван и Япония, планините на Корея са такива области. Рододендрона е националното цвете на Непал. Пак там то се включва и менюто. Отбраните цветове имат голяма дълготрайност и са харесвани заради своя кисел вкус.

Рододендроните са предимно храсти, в много редки случаи се развиват в размерите на дървета. По малките видове достигат височина до 1 метър, докато най-големите могат да се извисят до над 30 метра. Листата им са спираловидно разположени и също варират в размерите си от 1 до 100см. Срещат се и алпийски видове при които и цветовете и листата са малки. Има рододендрони, които са епифити и се закрепват върху други дървета. При отглеждането на такива видове трябва да се предвиди специална „дървесна” почва, също както при орхидеите. Подобно на други пиренови растения, повечето рододендрони предпочитет кисела почва с Ph от 4,5 до 6.

Условия за добро отглеждане на рододендрона:

За рододендрона изберете защитено от вятъра място с шарена сянка. Засаждането му под дебелата сянка на друго дърво няма да е добре за рододендрона. Студените сухи ветрове не се отразяват добре на рододендрона. При алпииските видове издръжливостта на слънце не е проблем ако не оставяте почвата им суха. Задържането на лед в близост до корените на растението трябва да се изябгва. Рододендроните имат повърхностно разпределение на корените и те лесно измръзват ако растението не се зазими. Сутрешното слънце не влияе добре на рододендроните. Почвата на рододендроните трябва да е влажна, добре дренирана, кисела и богата на органична материя. Ако почвата ви е алкална по-добре е да отглеждате Вашия рододендрон в контейнер.

-Малките алпийски разновидности са чудесни за алпинеум.

Rhododendron ferrugineum: Височината му е до 1м, цъфти през лятото в тъмнорозови окраски.

-Компактните хибриди са идеални за контейнери за сенчести и вътрешни дворове:

Rhododendron ferrugineum: Височината му е до 1м, цъфти през лятото в тъмнорозови окраски.

Rhododendron dauricum: Много издръжлив, широколистен вид рододендрон.  Полу-вечнозелен сорт достигащ  височина от 1.5 метра. Цъфти в ранна пролет с розово-лилави цветове.
 
-Големите рододендрони са подходящи за отглеждане в големи градини повеме пространдтво и в комбинация с други дървета.

Rhododendron macabeanum: Вечнозелен рододендрон с огромни гроздове от цвят от кремаво до тъмножълто. Цъфти в средата на пролетта. Дървото достига височина около 15м и листата му са с размер от около 30см.

Rhododendron „Cynthia”: Достига височина от 6м, цъфти в края на пролетта с розови цветове.

Рододендрон ( Rhododendron )
Рододендр …
Рододендрон ( Rhododendron ) 2
Рододендр …
Рододендрон ( Rhododendron ) 3
Рододендр …
Рододендрон ( Rhododendron ) 4
Рододендр …
Рододендрон ( Rhododendron ) 5
Рододендр …

Прочетете още

Снимки


АГЕРАТУМ ...Хоста - H...Напръстни...Енотера С...Върбинка ...

Реклама