Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Хортензия (Hortensia Hydrangea)

Хортензия (Hortensia Hydrangea)

Hydrangea
Трудно да се устои на кълбовидните и кичести цветове на хортензиите. Цветовете на хортензията имат недостижим чар от ясно синьо, ярко розово, мразовито бели, лавандулово лилаво и понякога всичките цветове цъфтят по едно и също растение! Ненадминати по елегантност в целия свят, хортензиите лесно се отглеждат и виреят във всякакви почви. Дори цветовете на някои Hydrangea macrophylla се влияят от наличието на алуминиеви йони в почвата. Кисели почви с рН по-малко от 5,5 карат хортенцията да цъфти със сини цветове; почви с рН по-голямо от 5,5 произвеждат розов цвят. Бели цветове не се влияят от киселинността на почвата.
Hydrangea (Hortensia) е род от около 70 до 75 вида цъфтящи растения. Широко разпростаранен в Южна и Източна Азия (Китай, Япония, Корея, Хималаите и Индонезия), а също така и в Северна и Южна Америка. Повечето хортензии са храсти достигащи от 1 до 3 метра височина, но има и видове, които са малки дървета, а други са лиани достигащи до 30 метра, катерейки се по дърветата. Те могат да бъдат широколистни или вечнозелени, макар че широко отглежданите в умерения климат видове са широколистни. До момента най-голямо видово разнообразие има в Източна Азия, особено Китай, Япония и Корея.

Засаждане и отглеждане.
Повечето хортензии виреят в богати, малко по-влажни почви. Необходимо е да се натори ако ще засаждате хортензии в бедни почви. Засаждането на хортензиите се извършва през пролетта или през есента. Дупката , която ще се изкопае трябва да е поне колкото обема на корена в дълбочина и два до три пъти по широка. Поставете хортензията в дупката и запълнете до половината с почва. Полейте обирно с вода. След като водата попие запълнете дупката до горе. Полейте добре. Разполагайте храстите поне на един метър разстояние.

Хортензиите предпочитат добро огряване от слънце сутрин, а следобед сянка. Много хортензии ще се развиват добре и цъфтят в частична сянка. Това е особено вярно за големолистните хортензии (виж препоръчани сортове по-долу).


Хортензиите се поливат обилно с вода. Веднага ще познаете ако почвата е прекалено суха - листата ще клюмнат и ще започнат да вехнат.

През есента покриете растенията добре с мулч от листа, борови иглички, или слама. За по-студените региони, покриите цялото растение, до върхът, като направите клетка от тел и покриете с листа. (Не използвайте кленови листа).Ако трябва да се подрязва по-стара хортензия е много важно кога да се направи това в зависимост от сорта, защото някои видове цъфтят само върху новите стебла, а други върху стебла от миналата година. Ако не сте наясно за сорта по-добре не подрязвайте, а само прочиствайте вече увехналите листа.

Хортензии, които цъфтят на нов растеж (стебла от тази година)
Тези хортензии, които образуват пъпки в началото на лятото на нов растеж, ще цъфтят всяка година без проблеми и не изискват специални грижи. Хортензии от Hydrangea Paniculata са издръжливи в умерен климат и имат чудесни листа и конусообразни цветни глави. Те са добър избор за начинаещи. Най-често срещаният сорт е "Grandiflora", или PG (PeeGee) след нейните инициали, голям храст, който достига до 3-4 метра височина. Хортензиите от сорта (H. arborescens) или "снежни топки" са отлични за студен климат. Потърсете сортове "Grandiflora" и " Annabelle ", които цъфтят в края на лятото.

Хортензии, които цъфтят на стария растеж (стебла от миналата година)
Хортензии тип дъбов лист (H. quercifolia) имат невероятна издръжливост на цветовете. Растение е известно с огромните си цветове, които варират от червено до виолетово бордо. Цветните глави се оцветяват в кафяво и така се задържат през цялата зима. Опитайте "Snow Queen", " Snow Flake" и " Alice ".
Големолистните хортензии (H. macrophylla) са най-честите видове. Mopheads (или Hortensias) са издръжливи с кълбовидни форми на. Много краси същое и Hortensia All Summer Beauty , който цъфти обилно в тъмно сини цветове. Hortensia Nikko Blue е впечатляваща, с големи заоблени сини цветя. Hortensia Blue wave e с богато синьо лилави или лилаво-синьо до розови цветове.

Хортензия (Hortensia Hydrangea)
Хортензия …
Хортензия (Hortensia Hydrangea) 2
Хортензия …
Хортензия (Hortensia Hydrangea) 3
Хортензия …
Хортензия (Hortensia Hydrangea) 4
Хортензия …
Хортензия (Hortensia Hydrangea) 5
Хортензия …
Хортензия 2
Хортензия …
Хортензия
Хортензия …
Хортензия 3
Хортензия …

Снимки


Закум - N...Напръстни...Теменуга ...Циния (Zi...Далия (Ге...

Реклама