Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Авокадо (Persea americana)

Авокадо (Persea americana)

Родината на авокадото е Америка. Там то израства като дърво с височина до 20м., но в нашите географски ширини не надминава височина 1м. Подходящо е за отглеждане като стайно растение. Трудно ще го намерите в магазина, но за сметка на това сравнително лесно можете да си го отгледате от семка. А плодове авокадо се намират без проблем.


Място: Авокадото предпочита светло и огряно от директно слънце място. Можете да го отгледате целогодишно в стаята, но през летните месеци можете да го изнесете на балкона или в градината. Температурата през лятото следва да бъде 20-25 градуса, докато през зимата е добре да се държи на по-хладно място – около 10-15 градуса. Ако оставите през зимата Авокадото до парното или климатика на топло, рискувате да му окапят листата.

Грижи: Това листно декоративно растение обича много вода – обилно поливане и висока въздушна влажност. Водата за поливане и оросяване следва да е мека и филтрирана. През зимата намалете поливането колкото почвата да не изсъхва.
Тори се два пъти месечно с тор за листно декоративни растения. Субстрата за отглеждане на Авокадо следва да бъде градинска почва, в която е добавена глина.

Размножаване: Размножава се с костилка от плода. Въоръжете се с търпение, защото разпукването на костилката може да отнеме месеци.
След като отделите костилката от плода с някакво приспособление поставете костилката над купа с вода така, че наченките на коренчета да докосват водната повърхност. Заострената част на костилката на Авокадото се поставя нагоре, а заоблената – надолу.

Съвет на градинаря: Костилката най-удачно се закрепва над купа с вода посредством клечки за зъби. Пробийте малки дупки с игла в твърдата обвивка на костилката и там закрепете клечките за зъби. Когато съда се напълни с корени, засадете в глинеста почва.
Добре е редовно да пензирате растението за да стимулирате разклоняването му.

Снимки


Бугенвиле...Латинка -...Закум - N...КАННА (CA...Минзухар ...

Реклама