Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Шибой ( Cheiranthus )

Шибой ( Cheiranthus )

Cheiranthus / Erysimum / wallflower/ ШИБОЙ

Едно от първите цветя, които ни радват през пролетта е шибоят. Обикновенно ще го видите да цъфти през март и април, или ако цъфти през май е т.нар. сибирски шибой. Най-честите му багри са жълто и червено, но има и светли кремаво-бели и наситени цветове почти до черно.

Шибоят Cheiranthus е от семейство кръстоцветни и принадлежи към рода Erysimum, които съдържа повече от 180 вида цъфтящи култивирани и диви растения. В рода Erysimum се включват едногодишни, тревисти многогодишни растения и подхрасти. Шибоят ще го срещнeтe в литературата и като хейрантус (Cheiranthus) и като еризимум Erysimum. В България боянката или т.нар шибойна боянка също принадлежи към род Еризимум.
  Разпростнанението на рода Erysimum  е от югозападна Азия, Средиземноморието, Европа а така също и Северна Америка. Най-разпрострениният многогодишен шибой Erysimum Cheiri често се поставя и като Cheiranthus Cheiri или т.нар обикновен шибой достига височина 20-60см, цъфти от март до средата на май. Засажда се на разстояние 20-30см. Подходящите шибои за сандъчета, алпинеуми или за края на цветния бордюр са сортовете джуджета достигащи до 15-20см. Такива са например Erysimum alpinum Golden Gem, Cheiranthus Cheiri Fair Lady.
Шибоят не е претенциозно растение. Размножаването става чрез засаждане на семена през май и се разсажда през октомври на мястото предвидено за цъфтеж следващата година, като  тогава е препоръчително да се пензират връхчетата. Обича слънчевите места и алкалните почви с добри дренажни свойства, съдържащи варовик. Шибоят се чувства добре дори до стари стени където се среща хоросан и от там идва и  английското му народно наименование „wallflower” – стенно цвете.

Шибой ( Cheiranthus )
Шибой ( C …
Шибой ( Cheiranthus ) 2
Шибой ( C …
Шибой ( Cheiranthus ) 3
Шибой ( C …
Шибой ( Cheiranthus ) 4
Шибой ( C …
Шибой ( Cheiranthus ) 5
Шибой ( C …
Шибой ( Cheiranthus ) 6
Шибой ( C …
Шибой ( Cheiranthus ) 7
Шибой ( C …
Шибой ( Cheiranthus ) 8
Шибой ( C …
Шибой ( Cheiranthus ) 9
Шибой ( C …

Прочетете още

Снимки


ИРИС ПЕРУ...АГЕРАТУМ ...Хортензия...КОКИЧЕ ( ...Рододендр...

Реклама