Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Клематис, повет ( Clematis )

Клематис - Clematis

Родът на клематисите е представен от около 300 вида растения. Родината на клематисите е Япония и Китай. Хибридни сортове се създават вече повече от 150г. Клематисите са катерливи растения. Стъблото им търси подпори, скеле на които да се покатери. Дървестното им стъбло е доста крехко през първите две-три години. Някои видове са храстовидни, докато други са тревисти многогодишни растения. Височината варира в зависимост от вида от 50см до 2-3м. Клематисите са изключително красиви, когато са закрепени на подходящи конструкции, като арки и са подрязвани правилно. Тогава гъстият им цъфтеж покрива почти изцяло заеманата площ. За отглеждането на клематиса е добре да се знаят няколко неща: Клематисите обичат слънцето. Ветровитите места не им понасят. Почвата трябва да е алкална, с добри дренажни свойства. Важно е да се знае как трябва да се подрязват стеблата на клематиса. За начина на подрязване е важен сорта на клематиса. При всички млади растения клематис се препоръчва подрязване на около 30см височина през първата пролет след тяхното засаждане. Това ще стимулира растението да изкара нови стебла. Новият растеж на зеленина обикновено започва  от мястото докъдето е спрял растежа от миналата година. Това се забелязва, като оголване на стъблата в основата им. Затова старите стебла мога да се подрежат на височина от 30 до 45см в ранната пролет преди да започне растежа на растението. Това ще забави малко развитието му и цъфтежа, но ще подсили стеблото и ще го поддържа зелено за по-дълъг период от време. Можем да разделим клематисите на три групи  според цъфтежа им, за да определим правилното време за подрязване:

І. Група. Клематиси, които цъфтят само от стари, миналогодишни стебла. Тези растения цъфтят през ранна пролет и трябва да се изчака периода на цъфтеж. Така че подрязването трябва да се извърши през късната пролет или началото на лятото. Тогава се прави и прикрепването към подпорите и аранжирането на растението за следващата година. Някои сортове спадащи към група І. могат след подрязването да покажат слаб цъфтеж в края на сезона. Вечнозелените клематиси спада към тази група.

ІІ. Група. Клематиси, които цъфтят и от стари и от нови леторасли. Тук не се препоръчва основна резитба. Подрязването може да бъде санитарно на по-слабите или изсъхнали стебла. Отстраняването на прецъфтелите цветове от началото на пролетта ще направи по обилно цъфтенето на летните и есенните пъпки. На 3-4г за подсилване на растението се допуска по-сериозна резитба по-ниско, като се оставят  само две-три пъпки. Естествено през тази година цъфтенето ще е по-слабо.

ІІІ. Група. Клематиси, които цъфтят от леторасли от настоящата година. Подрязването на клематиси от трета група следва да се извършва през ранна пролет, преди растението да се събуди за растеж. Резитбата тук е почти до основата, като се оставят само една до две пъпки. Това ще стимулира силно развитие на растението и обилен цъфтеж.

Клематис, повет ( Clematis )
Клематис, …
Клематис, повет ( Clematis ) 2
Клематис, …
Клематис, повет ( Clematis ) 3
Клематис, …
Клематис, повет ( Clematis ) 4
Клематис, …
Клематис, повет ( Clematis ) 5
Клематис, …
Клематис, повет ( Clematis ) 6
Клематис, …
Клематис, повет ( Clematis ) 7
Клематис, …
Клематис, повет ( Clematis ) 8
Клематис, …
Клематис, повет ( Clematis ) 9
Клематис, …
Клематис, повет ( Clematis ) 10
Клематис, …

Прочетете още

Снимки


Челебитка...КОКИЧЕ ( ...ИРИС ПЕРУ...Кученце A...Далия (Ге...

Реклама