Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Алстромерия (Alstroemeria)

Алстромерия (Alstroemeria)

Alstroemeria
Изключително впечатляващите цветове на Алстромерията са големи около 5см. Имат вътрешни венчелисчета, които са специфично обагрени с по-тъмни чертички. Алстромериите цъфтят в не гъсти гроздове през цялото лято от юни до август. Произхода на алстромерията е Южна Америка и е наричана още лилия на инките или също се среща като перуанска лилия, тъй като някои от сортовете са планиниски и виреят в тази планински области на Перуанските Анди. Селективното отглеждане се развива в Съединените щати по осезаемо от 1980г. и до днес са получени повече от 190 различни сорта алстромерии с цветове, вариращи от червено, златисто жълто и оранжево, кайсиево, розово, лилаво до бяло. Най-честите кръстоски се правят между чилииските зимни видове с бразилски летни видове като така се получават устойчиви и дългоцъфтящи алстромерии, чиито корен издържа през зимата до -5 ⁰C. Въпреки това за нашия климат е препоръчително да се мулчират кореновите шийки за зимния период. Отглеждането на алстромерията не е трудно, но е важна почвата. Тя трябва да бъде богата на хумус, лека, с добри дренажни свойства. Алстромериите трябва да се поливат редовно и обичат яркото слънце. Осигурете им поне шест слънчеви часа на ден, кото за предпочитане е сутрешното слънце. Размножаването става като се разделят туфите напролет. Ако сте начинаещи по-добре започнете с готови растения от разсадник, а не с грудки. Възможно е първата година да получите оскъдни цветове. Алстромериите са много подходящи и за букети. Имат изключителна издръжливост, потопени във вода се запазват до около две седмици.
Някои по известни видове Алстромерии:Alstroemeria aurantiaca - Peruvian Lily/Alstroemeria Princess Lily; Alstroemeria haemantha - Purplespot Parrot Lily; Alstroemeria psittacina - Lily of the Incas, White-edged Peruvian Lily/White Alstroemeria; Alstroemeria aurea - Lily of the Incas; Alstroemeria caryophyllacea - Brazilian Lily
Препоръчвани съвременни хибриди са: Достигащи височина около 60см Alstroemeria ligtu. По-високи достигащи около 90см са Alstroemeria aurea и Alstroemeria aurantiaca. Розоцъфтящият Alstroemeria Princess Alice, така също и Alstroemeria Princess Sarah и Alstroemeria Orange King са сред най-предпочитаните.

Алстромерия (Alstroemeria)
Алстромер …
Алстромерия (Alstroemeria) 2
Алстромер …

Прочетете още

Снимки


Теменуга ...Минзухар ...РОЗА Rosa...Ралица Co...Иглика Pr...

Реклама