Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Съсънка (Anemone)

Съсънка (Anemone)

Anemone (windflower)
Съсънка/ Анемоне, Анемония
отдел:MagnoliophytaПокритосеменни
клас:MagnoliopsidaДвусемеделни

семейство:RanunculaceaeЛютикови

Съществува голямо разнообразие от видове и не може да се каже коя Анемония е типичен представител. По разпространени са дребните растения достигащи 15-20см, които растат на групи най-често в сини багри, които цъфтят през пролетта, но се срещат и по-високи видове. На едни цветовете са куповидни на други плоски. Цъфтенето също е различно за различните видове анемоне от ранна пролет, през цялото лято, чак до есента. Някои съсънки формират грудки, други имат удебелени грудести корени. Най общо можем да разделим анемониите в три групи:
Анемонии цъфтящи през пролетта. От ранноцъфтящите още през февруари се отличава Anemone blanda (луковично). Тя спада към групата на маргаритоцветните анемонии. Те се отличават с тесни венчелисчета и цветове 3-4см. Растението достига до 15см височина. А. blanda обича слънчевите места вирее в сухи песъкливи почви. При същите условия виреят и А. hortensis и А. fulgens, които са спо-малко разделени листа. За влажни полусенчести места е подходящ сорта Anemone apenina цъфти през март и април най-често са сини, но се срещат и бели розови цветове. Към ранноцъфтящите се отнася и зведновидния Anemone nemorosa.

Анемонии цъфтящи през късна пролет и лято. Повечето анемонии в тази категория достигат височина 15-30см., на широчина се разпростират до около 15см. Кореновата система е с удебелени грудкови корени и по-рядко обособяват луковици. Цветовете им са макоподобни и типичен представител е Anemone coronaria. Също интересни са еднобагрените от цялата поредица хибриди de Caen: A. the bride, A. hollandia, A. mr Fokker. По-кичести са видовете от St Brigid като A. admiral, A. lieutenant. Макоцветните анемонии виреят на слънце или полусянка.

Анемоннии цъфтящи през късно лято и есен, многогодишни. Цветовете са дисковидни, около 5см, цъфтят от август до октомври. От късноцъфтящите може би най-популярнте са така наречените японски анемонии: Anemone hupehensis, обилно цъфтящия бял сорт Honorine Joubert, а така също и полукичестия розов Anemone Queen Charlotte. Можем да споменем още: Anemone hadspen abundance, Anemone September charm. Добре се чувстват в леки и по-влажни почви и достигат височина от 60 до над 1м.
За почвата ще обощим: Добре дренирана леко кисела почва, обогатена с компост. Размножаването за ранноцъфтящите и цъфтящите през лятото (от първите две групи) става чрез разделяне на туфите в края на лятото. При късноцъфтящите (японски анемонии) се отрязва част от корена от страни на тефата без да се вади растението и се засажда напролет.

Съсънка (Anemone)
Съсънка ( …
Съсънка (Anemone) 2
Съсънка ( …
Съсънка (Anemone)
Съсънка ( …
Съсънка (Anemone) 3
Съсънка ( …
Съсънка (Anemone) 4
Съсънка ( …
Съсънка (Anemone) 5
Съсънка ( …

Прочетете още

Снимки


Калдъръмч...Традескан...ИРИС ПЕРУ...Ехмея фас...Минзухар ...

Реклама