Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Здравец - Geranium (cranesbill)

Здравец - Geranium (cranesbill)

Здравецът (Гераниум) включва 422 вида едногодишни е многогодишни растения. Най-често вирее в умерения пояс и в планинските масиви на субтропиците в източното средиземноморие. Здравецът е издръжливо почвопокривно растение, като е подходящ за цветния побдюр а по дребни сортове се добавят и към многообразието на алпинеумите. Вирее добре и на слънце и на сянка, като това се съобразява в зависимост от сорта. Повечето видове Гераниуми губят листата си през зимата, но има такива, които покриват почвата с листата си целогодишно. Здравецът не трябва да се бърка с полуиздръжливия Пеларгониум (Мушкато). Здравецът цъфти през лятото от май до септември според зависимост от сорта. Височината също им варира, но средно достигат 30-50см, като има и такива достигащи до 90см. Рамножават се с разделяне на туфите през есента. По често срещани видове здравец:
-Обикновен здравец (Geranium macrorrhizum). Най-разпространения здравец, който може да се открие в сенчестите места на селските градини. Има дълбоко нарязани едри (4-8см) листа, които са ароматни и лепкави при допир. Цветовете са розови, червеникаво розови цъфтят от кроя на май до юли, а през есента цъфти повторно. Листата наесен са обагрят в жълто до келемидено червено. Кореновата система е развита. Има дълги корени и такива излизащи над повърхността. Още от древността е известно лечебното му действие за понижаване на кръвното налягане.
-Блатен здравец (Geranium palustre). Расте предимно в мочурливи и заблатени места. Достига височина 30-60см, цъфти в перпурни цветове през юни и юли. Наземната му част също е лековита и се използва за лечение на ревматизъм, колики, дизентерия.
- (Geranium oxonianum) Здравец със средна височина (30-60см) и добра издръжливост има красиви розови цветове особено изразени в сорта Wargrave pink. Цъфтят от май до септември.


отдел:Magnoliophyta Покритосеменни

Здравец - Geranium (cranesbill, not same as Pelargonium)
Здравец - …
Здравец - Geranium (cranesbill, not same as Pelargonium) 2
Здравец - …
Здравец - Geranium (cranesbill, not same as Pelargonium) 3
Здравец - …

клас:Magnoliopsida Двусемеделни
разред:Geraniales
семейство:Geraniaceae Здравецови
род:Geranium Здравец

 

Прочетете още

Снимки


Карамфил ...Божур - P...Зюмбюл Hy...Нарцис - ...КОЛЕДНИЧЕ...

Реклама