Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Лале ( Tulipa )

Лале  ( Tulipa )

Родът включва до 150 вида тревисти растения, разпространени в Южна Европа, Близкият изток, Централна Азия и Северна Африка, с най-големи популации в Памир, Хиндукуш и степните области на Казахстан. В България се срещат 4 вида диворастящи лалета. Типично за лалетата е луковицата им, както и от 3 до 6-те линейно ланцетни листа. След опрашването на атрактивните цветове се образува тригнездна кутийка, където се съхраняват семената до узряването им. Лалетата се използват главно при декоративното градинарство, въпреки че все още на места ги ядат, също както са правили нидерландците по време на гладните им години. В Япония стриват луковиците им и правят брашно. Името „лале” на български произлиза от турското и персийското му наименование, а „Tulipa” от турската дума тюрбан. Лалетата първо завладяват Франция, след което тюлипоманията стига до Нидерландия. В момента Холандия е лидер в произвдството на растения и контролира над 80% от търговията на лалета.

Период на цъфтене: Март, април, май в зависимост от произхода.
Произход: Изходни форми - Мала и Централна Азия, Туркестан.
Месторастене: Слънчево. Цъфналите цветове да се предпазват от късни застудявания!
Субстрат: Оптимална пръст, TKS 2, пръст за балконски цветя с пясък, глинесто-песъчлива градинска пръст.
Засаждане: Луковиците на лалетата се засаждат на групи. През есента на разстояние 5см една от друга, дълбочина на засаждане 10см. Вариант: Някои хибриди се продават през пролетта вече цъфнали или на пъпки и може да се засадят.
Презимуване: Сандъчетата със засадени растения се прибират на немразовито и тъмно, а след поникването се изнасят на по-светло. Да не се допуска пръстта да изсъхне. През втората година обикновено е неуспешно.
Поливане. торене: Сандъчетата със засадени растения се поддържат леко влажни до поникването, а след това се поливат умерено и се наторяват веднъж. Да не се допуска задържане на вода. След като прецъфтят, се пренасят в градината заедно с кореновите туфи и се наторяват още веднъж.
Други грижи: Остатъкът от цветовете се изрязва веднага след опадането на околоцветните листчета. Образуването на семена излужва луковицата, която се нуждае от сила за образуване на нова. Когато тази нова луковица се образува, лалетата пожълтяват.
Вредители. болести: Рядко гъбични заболявания.
Съвети за оформление: Лалетата са много красиви в комбинация със сини звездички, зюмбюли и нарциси.
Предупреждение: Луковиците на лалетата са слабо отровни и съдържат вещества, които може да предизвикат алергии у чувствителни хора.

Лале ( Tulipa )
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 2
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 3
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 4
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 6
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 7
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 8
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 9
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 8
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 10
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 11
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 12
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 13
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 14
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 15
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 16
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 17
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 18
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 19
Лале ( Tu …
Лале ( Tulipa ) 20
Лале ( Tu …

 

През 17-и век лалетата били много скъпи, цената на определени луковици се равнявала на стойността на къща с двор. Понастоящем лалетата са общодостъпни, но огромното разнообразие на селекции може да затрудни избора. За засаждане в сандъчета се използуват предимно ниски видове и сортове, като например:
• Ранни лалета с обикновени цветове, височина 15-25см, цветове с големина до 12см, върховете на цветните листчета са повече или по-малко закръглени, в различни тонове - едноцветни и многоцветни, листа зелени.
• Грегии - хибриди, 20-25см високи, чашковидни цветове, оранжеви до пурпурночервени, при хибридите също на жълточервени ивици или розовочервени, листа кафявозелени или чернозелени, на ивици или на петна.
• Fosteriana-хибридн, 15-40см височина, чашковидни цветове с малко черно петно с жълто по края, оранжеви, яркочервени, бели с жълта ивица в средата.
• Kaufmanniana-хибрит, 20-25см височина, цветовете на дивата форма Tulipa kaufinanniana са като широка камбанка, широко отворени, със заострени жълти цветни листенца, чиято външна част е червена. Цветовете на хибридите са в ярки тонове с пурпурни петна или ивици.
• Tulipa tarda, 10см височина, с 4 до 8 звездовидни бяложълти цвята на едно стъбло, листа тесни, среднозелени. Продава се и под синонима Tulipa dasystemon.
• Tulipa linifolia, 20см височина, сигналночервени цветове, свежозелени листа.
• Tulipa clusiana, 30см височина, нежни, заострени, бялочервени цветове, които се отварят звездообразно, тесни листа.
• Tulipa pulchella, 12см височина, яйцевидни цветове, пурпурночервени, листа тесни.

Прочетете още

Снимки


Рододендр...Минзухар ...Лале ( Tu...Напръстни...Лилиум Кр...

Реклама