Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Калифорнийски мак (Eschscholzia)

Калифорнийски мак (Eschscholzia)

Лесни за отглеждане и изключително красиви ешолциите цъфтят с многобройни копринени цветчета през цялото лято. Класическите тъмножълти цветове покриват големи територии в Калифорния, тъй като семената им лесно се самонасаждат. У нас ешолциите се срещат повече с наименованието си калифорнииски мак. Родът на ешолциите съдържа дванадесет както едногодишни, така и многогодишни растения всички от семейството на мака (Papaveraceae). Характарните за калифорнииски мак са тъмножълтите съцветия, но вече са създадени разнообразни хибриди с различни цветови нюанси, както и с по-кичести цветове. Листата са дълбоко нарязани и със сиьно-зелен до сиво-синьо отенък. Цветовете на калифорнииския мак се затварят при облачно време и през нощта, когато няма слънце. Ето защо, за да се радвате на цветовете на калифорнииския мак го засадете на слънчево място в градината.

Размножаването става чрез семена, който можете да засеете, както през април така и през септември направо на мястото предвидено за цъфтеж, тъй като пресаждането не се понася добре от кореновата система на калифорнийския мак.

Почвата трябва да е с добри дренажни свойства, ешолцията вирее добре в бедни почви понася засушаване, издръжлива е на зимите в нашия регион.

Най –разпространена е Eschscholzia californica или California Poppy. Други често срещани хибриди са: Eschscholzia Monarch Art Shades, Eschscholzia caespitosa, червено-оранжевият Eschscholzia Mikado, кичестият Eschscholzia Prima Ballerina, Eschscholzia Dalli, Eschscholzia Alba, който е с бели цветове. Доста популярния напоследък розово-кремав Eschscholzia Rose Chiffon. Повечето сортове достигат височина около 30см, но има и сортове джуджета досдтигащи окло 15см, като: Eschscholzia Sundew и Eschscholzia Moonlight.

Калифорнийски мак (Eschscholzia)
Калифорни …
Калифорнийски мак (Eschscholzia) 2
Калифорни …
Калифорнийски мак (Eschscholzia) 3
Калифорни …
Калифорнийски мак (Eschscholzia) 4
Калифорни …
Калифорнийски мак (Eschscholzia) 5
Калифорни …
Калифорнийски мак (Eschscholzia) 6
Калифорни …
Калифорнийски мак (Eschscholzia) 7
Калифорни …

Прочетете още

Снимки


Теменуга ...Иглика Pr...РОЗА Rosa...КАННА (CA...Божур - P...

Реклама