Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

НЕВЕН (Calendula)

НЕВЕН (Calendula)

Отдавна познатото градинско цвете невен, се използвало от предците ни и за подправка и като лечебна билка. Българското име на невенът говори за неговата издръжливост, от „не вехна” (старо разг. – не вена). Затова и невена е чудесен старт за всички деца начинаещи градинари.

Невенът е род от около 20 едногодишни и многогодишни  маргариткоподобни растения, принадлежащи към семейство сложноцветни. Произхождат от нашите земи, средиземноморието, но се срещат и Западна Европа и Азия. Най-известният и разпространен сорт е Calendula Officinalis. Популярни сортове са и Calendula orange king, Calendula Radio, Calendula Art Shades, Calendula Lemon Queen, а от сортовете джуджета Calendula Festa Gatana.

Невенът достига височина от 25 до 60см, цъфти с жълти, оранжеви, кремави, махагонви багри от юни до септември. Листата са мъхести и имат остър аромат. Семената се засяват през пролетта и след около 10 седмици ще се появят първите цветове. Невенът расте на слънце, но понася и частична сянка. Не е претенциозен спрямо почвите.

Размножаването става чрез засяване на семена, които се засаждат през януари до март при положителни температури 7-10 градуса. Разсаждат се през април,  май.

НЕВЕН (Calendula)
НЕВЕН (Ca …
НЕВЕН (Calendula) 2
НЕВЕН (Ca …
НЕВЕН (Calendula) 3
НЕВЕН (Ca …
НЕВЕН (Calendula) 4
НЕВЕН (Ca …
НЕВЕН (Calendula) 5
НЕВЕН (Ca …
НЕВЕН (Calendula) 6
НЕВЕН (Ca …
НЕВЕН (Calendula) 7
НЕВЕН (Ca …
НЕВЕН (Calendula) 8
НЕВЕН (Ca …
НЕВЕН (Calendula) 9
НЕВЕН (Ca …
НЕВЕН (Calendula) 10
НЕВЕН (Ca …
НЕВЕН (Calendula) 11
НЕВЕН (Ca …
НЕВЕН (Calendula) 12
НЕВЕН (Ca …
НЕВЕН (Calendula) 13
НЕВЕН (Ca …

Прочетете още

Снимки


Циния (Zi...Ралица Co...Кученце A...Традескан...Минзухар ...

Реклама