Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Латинка - Tropaeolum (nasturtium)

Латинка (Tropaeolum)

Tropaeolum (nasturtium)
Латинките са с произход Централна и Южна Америка. Пренесени са в Европа през 18в. Родът съдържа около 80 вида цъфтящи едногодишни и многогодишни растения. Някои видове са катерливи, други са стелещи се. Латинките са студоустойчиви и издържат студени зими при температури от минус 15 градуса. Цъфтят от юли до септември дори до октомври. Цветовете са жълти, оранжеви, червени или оранжеви с червени шарки и различни двуцветни комбинации. Цветовете са с размери от 2 до 5 см. Семената узряват от август до октомври. Латинките виреят добре ако са огряти от слънцето. Обичат леките, песъчливи почви, може и да са бедни на хранителни вещества, но влажни. В богатите почви латинката ще произведе много листна маса и малко цветове.

Известни са и билковите качества на латинките. Те имат антибиотично, антисептично и противовъзпалително действие, използват се и  като средство за отхрачване.

Размножаването при едногодишните латинки е чрез засаждане на семена направо на предвиденото за цъфтеж място през април или чрез разсаждане по-рано през февруари например, но при положителни температури  от 7-10 градуса. При многогодишните латинки размножаванато става чрез разделяне на ризомите през есента.

Латинка - Tropaeolum (nasturtium)
Латинка - …
Латинка - Tropaeolum (nasturtium) 2
Латинка - …
Латинка - Tropaeolum (nasturtium) 3
Латинка - …
Латинка - Tropaeolum (nasturtium) 4
Латинка - …
Латинка - Tropaeolum (nasturtium) 5
Латинка - …
Латинка - Tropaeolum (nasturtium) 6
Латинка - …
Латинка - Tropaeolum (nasturtium) 7
Латинка - …
Латинка - Tropaeolum (nasturtium) 8
Латинка - …

Прочетете още

Снимки


Теменуга ...Ралица Co...Бугенвиле...НЕВЕН (Ca...Божур - P...

Реклама