Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Вратига ( Tanacetum )

Вратига ( Tanacetum )

Произходът на вратигата е от нашите земи, като се е срещала по планиските части на Балканите. Сега расте в цяла Европа а така също и в Северна и Южна Америка. Срещат се както и подобните на маргаритки нежни бяло жълти цветчета, така и розови , тъмнорозови, червени и жълти съцветия. В род Танацетум се включват многогодишни и полуиздръжливи едногодишни растения. Векове наред вратигата е използвана като лечебна билка със широк спектър на приложение при главоболие, стомашни болки, треска, зъбобол а също така и при алергии, астми и виене на свят и др.

Вратигата обича яркото слънце и добре дренираните почви. Достига височина от 45см до 70см. Съцветията не са големи, достигат до 5см. Сортовете са алпинеум достигат височина до 30см и цветове не по-големи от 1см.

Подходяща е както за цветния бордюр: tanacetum coccineum с популярните Brenda, Snow cloud, Aphrodite , а така също и за алпинеума: tanacetum densum, tanacetum haradjanii а също и tanacetum parthenium, чиито бели или жълти съцветия достигат до 2,5см.

Размножаването  при многогодишните става чрез разделяне на туфите през пролетта. За едногодишните засяването на семена трябва да стане през февруари или началото на март, но при положителни температури 7-10 градуса. Разсаждат се в края на май.

Вратига ( Tanacetum )
Вратига ( …
Вратига ( Tanacetum ) 2
Вратига ( …
Вратига ( Tanacetum ) 3
Вратига ( …
Вратига ( Tanacetum ) 4
Вратига ( …
Вратига ( Tanacetum ) 5
Вратига ( …

Прочетете още

Снимки


АГЕРАТУМ ...Ралица Co...МИМУЛУС M...Хоста - H...Ралица Co...

Реклама