Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/foriwork/public_html/garden-bg.eu/libraries/joomla/application/application.php on line 481
Цветя и градина
Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

АГЕРАТУМ СИНЬО ПУХЧЕ (AGERATUM )

АГЕРАТУМ_СИНЬО ПУХЧЕ AGERATUM

Ageratum
Цветовете на Агератума - малки кръгли сини пухчета не могат да се объркат. Той е едногодишно растение, което е непретенциозно и лесно за отглеждане. Цъфти през цялото лято до първите есенни слани. Освен популярното синьо в различни нюанси Ageratum blue Danube, Ageratm blue cap, Ageraum blue mink, Ageraum ocean има и чудесни хибриди в розово като Ageratum pink powderpuffs. Височината варира за различните сортове от 25см до 75см. На ширина се разпростира д границите 20-50см. За букети са удачни високите сортове достигащи 50-70см, като Ageratum tall blue и Ageratum blue horizon. Агератума расте на слънчеви места или лека сянка. Не е претенцозен към почвите. Размножава се чрез засяване на семена през февруари март при сигурни положителни температури 7-10 градуса, разсаждане в края на май.

АГЕРАТУМ СИНЬО ПУХЧЕ (AGERATUM )
АГЕРАТУМ …
АГЕРАТУМ СИНЬО ПУХЧЕ (AGERATUM ) 2
АГЕРАТУМ …
АГЕРАТУМ СИНЬО ПУХЧЕ (AGERATUM ) 3
АГЕРАТУМ …
АГЕРАТУМ СИНЬО ПУХЧЕ (AGERATUM ) 4
АГЕРАТУМ …
АГЕРАТУМ СИНЬО ПУХЧЕ (AGERATUM ) 5
АГЕРАТУМ …

 

Алстромерия (Alstroemeria)

Алстромерия (Alstroemeria)

Alstroemeria
Изключително впечатляващите цветове на Алстромерията са големи около 5см. Имат вътрешни венчелисчета, които са специфично обагрени с по-тъмни чертички. Алстромериите цъфтят в не гъсти гроздове през цялото лято от юни до август. Произхода на алстромерията е Южна Америка и е наричана още лилия на инките или също се среща като перуанска лилия, тъй като някои от сортовете са планиниски и виреят в тази планински области на Перуанските Анди. Селективното отглеждане се развива в Съединените щати по осезаемо от 1980г. и до днес са получени повече от 190 различни сорта алстромерии с цветове, вариращи от червено, златисто жълто и оранжево, кайсиево, розово, лилаво до бяло. Най-честите кръстоски се правят между чилииските зимни видове с бразилски летни видове като така се получават устойчиви и дългоцъфтящи алстромерии, чиито корен издържа през зимата до -5 ⁰C. Въпреки това за нашия климат е препоръчително да се мулчират кореновите шийки за зимния период. Отглеждането на алстромерията не е трудно, но е важна почвата. Тя трябва да бъде богата на хумус, лека, с добри дренажни свойства. Алстромериите трябва да се поливат редовно и обичат яркото слънце. Осигурете им поне шест слънчеви часа на ден, кото за предпочитане е сутрешното слънце. Размножаването става като се разделят туфите напролет. Ако сте начинаещи по-добре започнете с готови растения от разсадник, а не с грудки. Възможно е първата година да получите оскъдни цветове. Алстромериите са много подходящи и за букети. Имат изключителна издръжливост, потопени във вода се запазват до около две седмици.
Някои по известни видове Алстромерии:Alstroemeria aurantiaca - Peruvian Lily/Alstroemeria Princess Lily; Alstroemeria haemantha - Purplespot Parrot Lily; Alstroemeria psittacina - Lily of the Incas, White-edged Peruvian Lily/White Alstroemeria; Alstroemeria aurea - Lily of the Incas; Alstroemeria caryophyllacea - Brazilian Lily
Препоръчвани съвременни хибриди са: Достигащи височина около 60см Alstroemeria ligtu. По-високи достигащи около 90см са Alstroemeria aurea и Alstroemeria aurantiaca. Розоцъфтящият Alstroemeria Princess Alice, така също и Alstroemeria Princess Sarah и Alstroemeria Orange King са сред най-предпочитаните.

Алстромерия (Alstroemeria)
Алстромер …
Алстромерия (Alstroemeria) 2
Алстромер …

Божур - Paeonia (peony)

Божур - Paeonia (peony)

Божур - Paeonia (peony)

Не е нужно да представяме Божура, защото се отглежда във всеки селски двор. Няма цветен бордюр в който да не присъстват едрите, кълбообразни, кичести и много красиви цветове на Божура достигащи размери около 20см обагрени най-често в червено, розово и бяло. Божурът достига до 60 -90см височина, започва да цъфти от края на май, но когато е пресаден трябва да свикне с новото си място и може да не цъфти една, две или три години. Важно – когато се размножава не се разделят туфите. Между растенията трябва да се предвиди поне 60-80см място. Обича слънчеви места, но когато е възможно сутрин да не се огрява. Добре понася и полусянката но цъфти много повече при повече слънце. Наесен се подрязват високите стъбла, напролет се поставя мулч и подпори ако са необходими. Почвата трябва да е с добри дренажни свойства, плодородна, богата на хумус.

Божур - Paeonia (peony)
Божур - P …
Божур - Paeonia (peony) 2
Божур - P …
Божур - Paeonia (peony) 3
Божур - P …
Божур - Paeonia (peony) 4
Божур - P …
Божур - Paeonia (peony) 5
Божур - P …
Божур - Paeonia (peony) 6
Божур - P …

 

Вратига ( Tanacetum )

Вратига ( Tanacetum )

Произходът на вратигата е от нашите земи, като се е срещала по планиските части на Балканите. Сега расте в цяла Европа а така също и в Северна и Южна Америка. Срещат се както и подобните на маргаритки нежни бяло жълти цветчета, така и розови , тъмнорозови, червени и жълти съцветия. В род Танацетум се включват многогодишни и полуиздръжливи едногодишни растения. Векове наред вратигата е използвана като лечебна билка със широк спектър на приложение при главоболие, стомашни болки, треска, зъбобол а също така и при алергии, астми и виене на свят и др.

Вратигата обича яркото слънце и добре дренираните почви. Достига височина от 45см до 70см. Съцветията не са големи, достигат до 5см. Сортовете са алпинеум достигат височина до 30см и цветове не по-големи от 1см.

Подходяща е както за цветния бордюр: tanacetum coccineum с популярните Brenda, Snow cloud, Aphrodite , а така също и за алпинеума: tanacetum densum, tanacetum haradjanii а също и tanacetum parthenium, чиито бели или жълти съцветия достигат до 2,5см.

Размножаването  при многогодишните става чрез разделяне на туфите през пролетта. За едногодишните засяването на семена трябва да стане през февруари или началото на март, но при положителни температури 7-10 градуса. Разсаждат се в края на май.

Вратига ( Tanacetum )
Вратига ( …
Вратига ( Tanacetum ) 2
Вратига ( …
Вратига ( Tanacetum ) 3
Вратига ( …
Вратига ( Tanacetum ) 4
Вратига ( …
Вратига ( Tanacetum ) 5
Вратига ( …

Върбинка (Verbena)

Върбинка (Verbena)

Вербената, също позната като Върбинка е едногодишно растение с малки бели, розови, червени, пурпурни а също и двубагрени цветове. Семейството на върбинката съдържа около 250 вида. Най разпространените сортове, често срещани в сандъчета по первази и балкони са с височина от 20-25см. Цветовете 1-2,5см формират гроздове 6-8см, които цъфтят от юли до октомври. Подходящи за сандъчета са сортовете: Verbena imagination, Verbevna novalis, Verbena derby, V. romance mixed. При стелещите се вербени с много цвят и достигащ дължина 60см се отличава сорта Verbena tapien. Освен едногодишните напълно издръжливи са някои многогодишни хибриди, за които не е зле покриването на кореновите шиики през зимата с мулч. Многогодишните вербени V. homestead, V. bonariensis, V.hastata цъфтят от юни до октомври. Всички Вербени обичат слънцето и добре дренираните почви. Размножаването става чрез семена, които се засяват при положителни температури 8-10 градуса. Разсаждане в края на май. При многогодишните се засаждат резници под стъкло в края на лятото.

Върбинка (Verbena)
Върбинка …
Върбинка (Verbena) 2
Върбинка …
Върбинка (Verbena) 3
Върбинка …
Върбинка (Verbena) 4
Върбинка …
Върбинка (Verbena) 5
Върбинка …
Върбинка (Verbena) 6
Върбинка …

Прочетете още

Снимки


Зюмбюл Hy...Напръстни...Калифорни...Клематис,...Калдъръмч...

Реклама