Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Как да засадим рози с голи корени

Има хиляди видове и сортове рози, подходящи за всеки вкус, от антични видове, които са били култивирани в продължение на векове, до най-новите въведения от култиваторите по цял свят. Закупуването на отгледани на открито рози с оголени корени (когато храстите са „спящи”) означава, че можете да избирате от по-широка гама сортове, отколкото от сравнително малкото сортове, отглеждани в саксии. И повечето цветари са съгласни, че засаждането им с голи корени произвежда висококачествени дългосрочни резултати с по-малко разсаждане и шок за растението .

Градинарите от по-топлите места могат да засадят рози с оголени корени както в края на есента, така и в началото на пролетта, но за останалата част от нас, ранно пролетно засаждане е единственият начин за успех.

Ранно - пролетното засаждане

Веднага след като сланата изчезне от земята, се изкопава дупка на слънчево място, най-малко 40 сантиметра дълбока и 50 см широка. Добавя се една лопата добре изгнила тор или друг компост или торфен мъх. Добавят се две шепи костно брашно и няколко лопати от изкопаната пръст; разбъркайте добре. Направете малка могила от сместа в центъра на отвора и оформете пирамида .

За най-добри резултати, розите с оголен корен трябва да бъдат засадени веднага. (Ако това не е възможно, дръжте го в оригиналната опаковка, съхранявани на хладно и тъмно място за максимален срок от пет дни.) Веднъж след като дупката за засаждане е подготвена, изхвърлете опаковката и потопете корените на розата в кофа с хладна вода за не повече от един час, за да се рехидратира .

Есенно засаждане

Градинарите от  по-топлите места, които желаят да садят през есента, могат да следват стъпките на пролетното засаждане, но не трябва да премахват листни издънки, тъй като това ще насърчи производството на листа твърде късно през сезона. Също така пропуснете торенето, както е посочено в стъпка 4, и окопайте храстите за през зимата; отстранете могилата от почва в края на пролетта / късната пролет.

Засадете спящи рози в земята за един по-розов поглед към живота

bare-root-A.gif Стимулиране на нов растеж чрез изрязване от дъното на 2.5 см от всеки корен; ако розата вече не е „спяща”, отрежете всяко листче и белите издънки до пет милиметра от стъблото.

 

 

bare-root-B.gifВнимателно разпределете корените над пирамидата от почва (вижте по-горе). В Зона 7 и по-топли места, присадъчната връзка (където сортът е присаден върху подложката) може да бъде поставена върху или точно под повърхността на почвата. За всички други зони, поставете розата така че присадъчната връзка да е най-малко пет сантиметра под нивото (в зони от 2 до 4, връзката може да бъде поставена на дълбочина до 15см). Регулирайте височината на пирамидата спрямо позиционирането на растението при съответната дълбочина .

 

 bare-root-C.gif

 Използвайте едната си ръка, за да държите розата в позиция, запълнете дупката с допълнителния горния почвен слой, докато изравните нивата. Стъпете върху почвата силно, за да уплътните и да премахнете въздушните джобове.

  

Bare-root-D.gifПоливайте розата старателно, използвайки разтвор за пресаждане като например 10-52-10, приложен с половин сила. Разтворите, съдържащи IBA ( индол маслена киселина) са особено добри за стимулирането на нов растеж на корените .

 

 

bare-roots-E.gifОформете могила до розовия храст с допълнителен повърхностния слой от почвата, оставяйки само на върховете на стеблата изложени , за да ги предпазите от жаркото слънце на пролетта, преди корените да са започнали да се закрепят и развиват. След две седмици махнете излишъка от горния почвен слой, използван за могилата до храста, така че точката на присадка да стои при съответната дълбочина под повърхността . Добавете три до четири сантиметра дебел слой тор, който да спомогне за опазването на водата и предпазването от плевели. Здравите, зелени издънки трябва да се появят в следващите седем до четиринадесет дни.

Снимки


Зюмбюл Hy...Мускари-К...Циклама (...ИРИС ПЕРУ...ПЕТУНИИ (...

Реклама