Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Как да се грижим за орхидеи?

Орхидеите отдавна са символ на любовта и красотата. Отглеждани от любители заради ярката си елегантност и очарование, те също така са предпочитани като украса, носена на корсажа на роклята, или като маншет на много абитуриентски балове и специални събития. В много случаи, от сватби до конференции, поръсени листа от орхидеи допълват масите като украса.

С над 750 рода, над 30 хиляди хибрида и дори още нови варианти всяка година, орхидеите има огромно разнообразие, от което да изберете.

 

Всъщност, орхидеите растат на всеки континент, освен Антарктида, така че един производител може да избере между местните орхидеи или вносните такива, в зависимост от наличността и годността. И докато истинския любител на орхидеи би могъл( и трябва) да отдели твърде много време, разглеждайки цели томове, посветени на растежа и грижите за орхидеи, на първо време производителят трябва да започне отнякъде.

В тази статия ще научите основите на грижата за орхидеите, които като цяло са стабилни и лесно растат. След като веднъж сте схванали тези принципи, ако все още споделяте страстта по орхидеите, ще бъдете в състояние да проучвате по-предизвикателни сортове орхидеи, веднъж след като сте добили увереност.

Първи метод: Подберете сорта орхидеи

1.Намерете правилната орхидеята за вашия дом. Правилните грижи за орхидеите започват с избора на растения, които да са подходящи за конкретната среда. Орхидеите, обсъждани в тази статия, са предложени за отглеждане в дома , заради тяхната приспособимост към повечето условия , лекота на растеж, готова наличност и красиви те си цветя. Ако все пак откриете, че искате да се прострете отвъд лесни сортове по-късно, то е препоръчително да направите много изследвания в областта на специфичните нужди на по-деликатни и капризни сортове орхидеи. Няколко неща трябва да се имат предвид при избора на орхидея:

 • Ще разполага ли орхидеята с достатъчно пространство, когато порасне?
 • Или ще трябва да бъде местена на друго място?
 • Някои орхидеи могат да станат огромни , когато пораснат и са най-добре, поставени в оранжерия .
 • Можете ли да предоставите температурните изисквания, нужни на орхидеите?
 • Те могат да бъдат разделени на три вида според изискванията за температурата - прохладни, междинни и топли, което означава, че орхидеите изискват определени минимални нощни температури, за да се развива успешно.
 • Имате ли оранжерия или зимна градина, ако е необходимо?
 • Много орхидеи виреят най-добре в такава среда, отколкото просто да седят в къщата или задната веранда . Ако не е по силите ви, по-добре да предпочетете орхидеите , които обичат да бъдат на закрито (виж списъка по-долу) .

2. Купете цъфтящи растения. Растенията, които вече имат цветове, са много добра покупка, защото иначе това може да отнеме до пет години (за разсад), докато се оформи цвят. Освен ако не сте изключително търпелив, или вече имат оранжерия пълен с орхидеи, може би няма искате да чакате толкова дълго.

3. Помислете за вашите условия за отглеждане. Изберете орхидея въз основа на условията на отглеждане в дома си. Това има значение, тъй като всеки вид орхидея има различни изисквания, в зависимост от произхода си. Винаги четете етикета, придружаващ инструкциите, за да се уверете, че растението е подходяща за вашия дом или градина. Ето някои често срещани видове орхидеи, които обикновено растат добре в основния домашна среда:

Phalaenopsis: Обикновено ги наричат „орхидеи-молци”, това са елегантни орхидеи за употреба на закрито. Техните дълги клонки и пъстри цветове останат свежи в продължение на месеци. Цъфтежът им започва през зимата или началото на пролетта. Тази орхидея обикновено се нуждае от по-малко светлина, отколкото cattleyas (вж. следващата) и се справя добре при повечето стайни условия.

Cattleya: Тези орхидеи най-често се използват като венчета поради това, че един цвят, може да трае от два до шест седмици. Те обикновено цъфтят веднъж годишно през пролетта или есента, но се нуждаят от два пъти повече светлина от орхидеите „молци” и се развиват добре в дома.

Dendrobium: Тези красиви орхидеи имат дълги, грациозни цветове, които обикновено са бели, лавандулови или комбинация от двете, цъфтят през есента и зимата. Техните цветове могат да останат отворени за три до четири седмици, и са едни от най-лесните растения за обгрижване.

Paphiopedilum: Най-популярното име за тази орхидея е „Дамски чехъл”, защото на третото венчелистче е изменено и образува торбичка, която изглежда подобно на дамски чехъл. Функциите на торбичката е улавяне на насекоми, така че те са принудени да се изкачат нагоре покрай чашката, зад които се събира цветен прашец. Листата са доста често атрактивни със зелени или пъстри зелени и бели цветове. Тези орхидеи се нуждаят от ярка светлина, но без пряка слънчева такава. В дома най-добре за тях е на източен, западен или сенчест южен прозорец (за северното полукълбо). Листата трябва да бъде в естествено полу-надигното и твърдо състояние,а не увиснали. Стайната температура е идеална за растежа им.


 

Втори метод: Поливане и торене

1. Научете се как да поливате орхидеи. Те са едни от най-големите семейства на цъфтящи растения, и като такова имат много под-семейства, или вариации, които имат различни изисквания за поливане.Онова, което може да пресуши един вид, рискува да удави друг. Като цяло, поливайте орхидеите си на всеки 5-12 дни в зависимост от това какъв вид имате, каква е температурата и кой сезон от годината е – или казано иначе, поливайте повече през лятото и по-малко през зимата. Докато вашия съветник или цветар е в състояние да ви дава конкретна информация, този текст тук е общо ръководство, което да ви помогне да определите най-добрия график за поливане на вашите орхидеи:

Поддържайте следните сортове равномерно влажни (но не мокри) по всяко време:

 • Paphiopedilum
 • Miltonia
 • Cymbidium
 • Dontoglossum

Поддържайте тези видове равномерно влажни по време на активен растеж, но нека да имат време да изсъхват между поливанията, когато не са от следните сортове:

 • Cattleya
 • Oncidium
 • Brassia
 • Dendrobium

Пазете следните сортове почти сухи между поливанията:

 • Phalaenopsis
 • Vanda
 • Ascocenda

Погрижете се да се избегнете овлажняване на листата, когато поливате вашите орхидеи. Ако те все пак се намокрят, подсушете ги леко с тампон или памук.

2. Поддържане на средствата. Извадете саксията от декоративната такава, поставете в мивката или във ваната. Добавете тор за орхидеи към лейка или контейнер за поливане, и напоете обилно. Водата се оставя да се отцеди напълно, преди да поставите обратно всичко в декоративна керамика. Никога не позволявайте орхидеята да седи във вода, тъй като това ще убие растението.

Забележка: Сортове на растящи (клон-растящи, развиващи клонове) орхидеи не се засаждат директно в земята, подобно на сухоземните сортове орхидеи, ами в черупката на кокосов орех, кори или корк. Или, могат да се отглеждат в кошници (гредоред) или върху трупчета от дърво. Корените растат от върха, а не дъното, както обикновено се намират в наземните растения.

3. Нахранете орхидеята. Като цяло, за повечето видове се препоръчва торене веднъж месечно. Търсете торове, които съдържат азот (N), фосфор (Р) и калий (К), както и микроелементи като желязо (Fe). Използвайте тор с по-високо процентно съдържание на азот, когато новите издънки излизат, и тор с повече фосфор и калий през по-късната част на сезона. Внимавайте да не прекалите с торенето на орхидеите - това може да ги повреди.

Ако отглеждате орхидеи върху кора, да се използва тор, който е значително по-богат на азот (в съотношение от 30 (N) -10 (P) -10 (K)). Бактериите в разлагащата се кора ще консумират много азот.

Поливайте орхидея старателно преди хранене.


 Трети метод: Засаждане

1.Разберете различните потребности на наземните и епифитни орхидеи. Доста орхидеи са епифитни (дървоподобни или с оформени клон) и изискват много по-различна хранителна среда от наземните такива; в действителност често те умират, като се засаждат в почвата, когато не са такъв сорт. Епифитните имат дебели месести корени, използвани, за да се прикрепят към дървета или кора и да абсорбират вода и хранителни вещества; други имат въздушни корени, които растат без да са прикрепени. Епифитните орхидеи растат най-добре в смеси без почва или прикрепени към парчета кора или корк. Растящи орхидеи изискват растежна среда с изключително добра аерация (проветливост) и дренаж.

2. Осигурете подходяща хранителна среда за вашите орхидеи. Общата хранителна среда включва кора, кокосови черупки, торфен мъх, дървени папратови влакна, перлит, или смес от всяко от тях. Въпреки това, хранителната среда зависи от вида на орхидеята - наземни орхидеи трябва да имат средно формира основа от глинеста почва с равни части от такива вещества като торфен мъх, влажен торф или остър пясък. Растящите орхидеи трябва да разполагат с все по-голямо количество вещество, което се състои от равни части торфен мъх, фино смлени кори, вермикулит и влажен торф. Най-лесно е да си купите смесена почва, подходяща за вида на орхидеята, и винаги да следите за специфичните нужди на цветето, което расте, тъй като могат да варират доста.

Търговските миксове са налични и могат да се купят, или сместа може да се приготви от нарязано дърво, папратови фибри, вулканичен камък, дървени въглища, малко торф, кора от ела или комбинации от тях.

3. Пресадете, ако е необходимо. Ще трябва да пресаждате цветето както за да обновите средствата за отглеждането, така и за да отчитате растежа. Пролетта е обичайното време за пресаждане на орхидеи. Ето някои неща над които да помислите: Орхидеи, засадени в кора, трябва да се пресаждат на всеки 18 до 24 месеца, като цяло. Изберете размера на съда въз основа на размера на основната маса. Орхидеите са склонни да предпочитат по-малки саксии. С такава, която е значително по-голяма, орхидеята ще изразходваме голяма част от своята енергия за вкореняване, и няма да покаже никакъв реален нов растеж или листа в продължение на месеци. Всички орхидеи предпочитат да бъдат свързани с корените, стърчащи от върха на сакциите (или, ако са въздушни корени, трябва просто да висят свободно). Въпреки това , тъй като растенията произвеждат повече нови клони или шипове, могат в крайна сметка да надраснат собствената си саксия.

Типът саксия ще се отрази на начина ви на поливане. Една орхидея, вкарана в порест съд като глинен (добър за орхидеи ), ще изисква по-често поливане от орхидея в пластмасов контейнер.

Винаги използвайте саксия с дренажен отвор. Ако я държите във вода, ще изгният корените.

В по-големи саксии може да отнеме доста време, за да изсъхне центъра на съда - състояние, което ще навреди на вашата орхидея . За да се избегне това, използвайте счупени глинени съдове на дъното на контейнера, за да се увеличи дренажа. Ако използвате глинен контейнер, уголемете на дренажната дупка или направете допълнителни дупки по стените ( в долната част ) на съда.

4. Презасаждайте орхидеята според вида й. Внимателно засаждайте вашето растение в малко по-голяма саксия или подходящ съд, като се използва подходящ порест съд, както е предложено по-горе. Винаги се уверявайте, че дренажът е добър. За наземна орхидея: Извадете растението от оригиналния съд. Внимателно отстранете старата среда. Поставете растението в чиста саксия, и поръсете около корените. Утъпкайте място с помощта на садило или малка пръчка. Оставете малко пространство между компоста и ръба, за да има възможност и пространство за поливане. Около12 mm (1/2 ") е адекватно пространство.

За растящи орхидеи: Извадете старата среда. Изрежете мъртвите корени и ги изхвърлете. Дръжте орхидеята с главата надолу и посипете новата почва около корените, като създадете фирмата на топка. Завъртете орхидея на дясната страна нагоре и поставете обратно в избрания контейнер. Пресадената растяща орхидея не трябва да се полива за около една седмица след това, тъй като това позволява на корените да възстановят. Поливайте умерено след това, да се осигурят нови корените и за да не са повредени.

5. След пресаждане, поддръжайте почвата подходящо влажна. Това е особено важно в края на пролетта и лятото.


 Четвърти метод: Подрязване ни грижи

1. Поддържайте цъфтежа. Пиковото време започва от края на зимата, преди всичко, февруари и март в Северното полукълбо. Цъфтежът обикновено трае 4-12 седмици. Когато цветовете избледнеят, отрежете игла 1/2 инча (12мм) от горе, където се подават от листата. Също отрежете всички мъртви листа и тъкани, включително стари цветни стъбла, старите листа, всичко изгнило, мъртви корени и т.н.

В случай на гъбично гниене или заболяване, подстрижете малко покрай инфектираните тъкани,за да подпомогнете спирането на прогресията на инфекцията.

2. Не режете орхидея като храст. Ако отрежете част от листото, останалата част от него може да умре. Неправилното подрязане сериозно може да увреди вашето орхидея.

3. Използвайте стерилни инструменти, докато режете или подрязвате орхидеи. Това ще помогне да се предотврати разпространението на болести от растение на растение. Препоръчително е да се накисват инструментите в белина между употребите, или да използвате бръснач.

4. Наблюдавайте за нови растежи. Могат да бъдат под формата на нов клон, който расте от основата на старите. При правилни условия, новата издънка може да бъде по-голяма, отколкото предишните, преди да е готов да цъфти отново. Хладните нощните температури помагат да започне цъфтеж. С подходящи грижи, в съответствие с конкретните нужди на разнообразието си, растението орхидея трябва да расте и цъфти всяка година.


 

Пети метод: Добра вентилация

1.Поддържайте правилната температура. 65-85 º F (18-30 º C) е най-добре. За кратко време могат да издържат на температури от 60 до 100 ° F (16-37 ° С), но не харесват резки температурни промени. Студените такива ще накарат листата да пожълтеят и в крайна сметка да отпадат. Ако това се случи, махнете жълтите листа и продължете грижите за растението нормално.

2. Осигурете правилната циркулация на въздуха. Тя може да направи всичко различно за здравето на вашата орхидея. Ще помогне на вашето цвете да се излекува, стига да нямат гъбична зараза или вредители, които изискват различно третиране. Циркулацията на въздуха е също важна част от предотвратяването на подобни видове опаразитяване, тъй като поддържа сухи листата и цветовете.

През лятото дръжте отворени прозорците, така че естествения въздушен поток ще се движи из въздуха. Това спомага за изпаряване на вода и партиди пресни въглероден диоксид. Лек бриз също ще помогне на орхидеите да се справят с ярката слънчева светлина без листата да изгорят.

През зимата (или през лятото, през спокойните дни), използвайте вибриращ вентилатор, който внимателно се разнася въздуха. Размествайте саксията от време на време, така че да не се струпва много въздушна струя само върху един цвят.


Шести метод: Видове орхидеи за отглеждане у дома. Списъкът по-долу показва орхидеите, които обикновено могат да се справят лесно с растежа на закрито, макар и с известни усилия относно внимателното разположение, допълнителното осветление и контрол на температурата:

 • Brassolaeliocattleya „Заливът на Норман”
 • Cattleya bowringiana
 • Coelogyne cristata
 • Cymbidium devonianum
 • Cymbidium "Touchstone"
 • Dendrobium
 • Nobile Epidendrum cochliatum (известен също като Encyclia cochleata)
 •  Laelia enceps
 • Maxillaria tenufolia
 • Miltonia clowesii
 • Paphiopedilum калосум
 • Paphiopedilum "Honey Gorse"
 • Pleione formosana Vanda cristata.

Трикове: Един от най-бързите начини да убиете орхидея е като я оставите да седи в подгизнала саксия . Честотата на поливане зависи от вида на орхидеята, средата, светлинните условия, характеристиките на контейнера и температурата.

Торене: Орхидеите изискват редовно торене, за да растат и цъфтят правилно, но твърде много тор може бързо да повреди растенията. Водоразтворимите видове тор, специално приготвени за орхидеи, са на разположение в повечето градински центрове и са лесни за използване .

След цъфтежа, когато растежа на листа спира, да се намали поливането и торенето, докато новата производство на листа започва отново .

Нанасяйте разтворими торове месечно, според ставките съгласно указанията на етикета. Разреден торен разтвор може да се използва за водни растения веднъж седмично по време на вегетация . Всеки месец използвайте обикновена вода за изплакване на натрупаните соли по саксията.

Орхидеите, растящи в кора, изискват тор с по-високо съотношение на азот, като 30-10-10 или 15-5-5 . Поставените орхидеи и тези, които не се засаждат в кората, растат добре дори с торове с други съотношения, като например 20-20-20 . Формулата „ увеличаване на цъфтежите” може да се използва през есента, понеже има по-висока степен фосфор във формулата си( средното число ), като 10-30-20 .

Водата е особено опасна за сорта phalaenopsis, защото той не разполагат с органи за съхранение на вода. Не позволявайте растението да изсъхне напълно. Поливайте обилно, но не го правете повторно , докато резервоара не изсъхне . Не позволявайте водата да остане върху листата или в пазвите на листата , тъй като това може лесно да доведе до заболяване и смърт.

По-честото поливане може да се изисква за растения в глина или малки саксии и тези, които растат в миксове или върху дървени кори. В тези случаи поливайте два пъти седмично, обикновено е достатъчно. Орхидеите имат нужда от почивка след цъфтежа; поливането трябва да се намали по това време .

По принцип, когато орхидеи са активно растящи, поливайте ги веднъж на седмица и ги оставете да изсъхнат малко преди следващото поливане. На всяко поливане се прилага достатъчно вода, така че да се просмуква от дъното на саксията . Слагайте 3-4 кубчета лед в един път седмично. Не слагайте повече от едно кубче лед за растение по-малко от 6 инча за период от една седмица.

Предупреждения: Заболяванията, които често са проблем за орхидеите включват листни петна, изгаряне на венчелистчето, както и различни гъбички, като например черното гниене . Друг често срещан проблем е липсата на цветове, което обикновено се дължи на лошите условия на отглеждане, особено неадекватна светлина и/или торове .

Физически премахвайте люспите и това третирайте с химически спрейове. Това може да помогне при леко заразени растения. Охлюви и паразити могат да се хранят с пъпките, цветовете, листата и нежните стъбла на растението. Вирусите в момента са нелечими проблем и може да бъде трудно да се разграничат от гъбични инфекции. Второто мнение от специалист винаги е добра идея, ако не сте сигурни. Ако вашата орхидея има вирус, веднага се заемете с лекуването му и се уверете, че дезинфекцирате старателно.

Общите насекомни вредители включват бубулечките, акарите, и паразитите. Те обикновено се прикрепват към долната страна на листата. При силно нападнати растения, листата трябва да се отстранят.

Орхидеи са податливи на редица заболявания и проблеми, породени от насекоми.

Снимки


Бугенвиле...Орлов нок...РОЗА Rosa...Циния (Zi...Лилиум Кр...

Реклама