Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/foriwork/public_html/garden-bg.eu/libraries/joomla/application/application.php on line 481
Цветя и градина
Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

От съда ( саксията ) до голяма степен зависи как ще изглежда и чувства нашето растения или цвете. Най-важното за което трябва да помислим при избора на съда ( саксията ) са : материала, формата, големината и функционалността му. В днешно време пазара е пренаситен от разнообразие при съдовете за цветя и растения, но всеки един от тях има своите предимства и недостатъци.

Съдовете за растения могат да бъдат най-разнообразни по форма : кръгли, правоъгълни, квадратни, конусовидни с форма на гърне, ваза, корито и какви ли не още форми. Колкото е по-сложна е формата и колкото по-богато украсен съда, толкова по опростена трябва да е подредбата на цветя и растения в нея и обратното, колкото по-изчистена е формата на съда, толкова по-хубаво и разнообразно трябва да е съчетанието от различни цветя и растителни видове.

Съдът трябва да показва красотата на самото растение, а не да привлича вниманието върху себе си .

Много популярни и разпространени са така наречените "специфични" съдове и саксии. Те нямат определена форма и обикновено са керамични с повече от един отвор по повърхността си в който може да бъдат посадени различни видове растения и цветя. В тях спокойно може да се отглеждат луковични, сукулетни растения, ягоди, подправки и други растителни видове.

Въпреки че няма правила в отглеждането на цветя е прието,че идеалната форма за съда е пресеченият конус, защото тя улеснява изваждането на растението или цветето при неговото пресаждане. Височината на саксията трябва да е с един сантиметър по-малка от нейния диаметър.

Според този диаметър се определя големината на саксията и нейният номер. Най-малкият номер е 5, а най-големият е 40. Малките номера до 9 са за разсад или много малки растения и цветя. В най-големите номера се засаждат растения с много големи корени системи или цели дръвчета. Правят се и по-големи съдове за цветя - кашпи. Кашпите нямат дренажни отвори и обикновено в тях се слага саксията със растението или цветето. Кашпите са украсени от вън с различни декоративни елементи за да изглеждат много по-красиви.

Изборът на съда или саксията трябва да се съобрази със спецификацията на растението и вида на кореновата му система. За растенията с по-слаби и плитки корени са подходящи плитки съдове. Почти всички дървесни видове,палми и цитрусови растения са с големи  дълбоки корени, което изисква по-големи и по-дълбоки съдове. Керамичните съдове, които не позволяват задържането на вода и осигуряват по-добра аерация  са много подходящи за сукулетни растения. В пластмасовите саксии могат спокойно да се отглеждат папрати, бръшляни, филодендрона и други растения и цветя.

Ето някой от най-разпространените видове съдове за цветя :

Дървени саксии

Дървените саксии са бурета, ведра, сандъчета и други дървени съдове, те имат много лоша топлопроводимост и поради това корените не могат да бъдат подложени на резки температурни промени, но за сметка но това са податливи на влага и загниват лесно.  Това изисква да бъдат обработени със защитен слой, който да защитава дървесината от влагата и водата преди да са готови за експлоатация. Тези съдове се използват предимно за големи растения, като палми, дървета и цитрусови дървета. Съветваме Ви да ги поставите така, че  дъното им да се проветрява. 

Каменни съдове

Каменни съдове това са корита, вази, урни, могат да са направени от различни каменни материали. Каменните съдове се нагряват и охлаждат много лесно, но пък са много красиви и атрактивни. каменните съдове могат да бъдат много оригинален декоративен елемент за градината или балкона, ако са изработени качествено и прецизно. Подходящи са за луковични или сукулести растения, както и за някои едногодишни растения.

Керамични саксии

Керамичните съдове са  подходящи за всички видове растения. Те трябва да са изпечени много добре. В глинените съдове почвата се охлажда и изсъхва бързо, което трябва да се има предвид при поливането на растенията. Когато керамичните съдове са без защитен слой ( глазура ) пропускат въздуха до корените и улесняват дишането на растението, което ги прави изключително удобни за отглеждане на растения от тропическите климатични зони. Когато са покрити със защитен слой съдовете са по-красиви, по-трайни и не се замърсяват така лесно, но не пропускат въздух до корените. Глинените съдове лесно зеленясват и се покриват с мухал, което води до честото им почистване.

Метални саксии

Металните саксии трябва да имат защитен слой , който да ги предпазва от корозия. Ако нямат такъв слой лесно се разрушават от влагата , освен това голям минус за тях е и бързото им нагряване с което не са подходящи за чувствителни растения.

Пластмасови саксии

Пластмасовите саксии са удобни, леки, трайни и евтини. Почвата изсъхва доста бавно, което трябва да се има предвид при поливането на растенията засадени в тях. Основният недостатък при пластмасовите саксии е това, че не допускат въздух до корените на растението, което е неподходящо при растения изискващи повишена коренова аерация, като кротон, антуриум, драцена и други

Сандъчета

Сандъчетата са едни от най-разпространените съдове за цветя, те са многофункционални. Може да бъдат поставени на перваза на прозореца, на балкона в къщи или в градината. В тях може да се гледат растения според сезона или да се сменят според сезоните. Сандъчетата за цветя , могат да бъдат изработени от различни материали желязо, дърво, пластмаса, камък или глина.

Съдове за бонсай

Съдовете за бонсай са плитки и в повечето случаи керамични. Съдовете за бонсай биват сортирани по форма - кръгли, правоъгълни, многоъгълни и овални. Всички саксии за бонсай трябва да имат дискретни крачета за отцеждане на водата.

Съдове за стени

Саксиите за стени, окачени самостоятелно или върху решетки, етажерки или други, както и висящи кошници са начин за рационално използване на пространството в по-малки стаи. Ако кошниците са от метални телове или дърво, то те може да се уплътнят отвътре с парчета сфагнов мъх, торф, фолио или друг материал. Висящите саксии са много подходящи за много ампелни листнодекоративни или цъвтящи видове като : плектрантус, винка, колумения, сакъзче, петуния и други

Снимки


Напръстни...Иглика Pr...Минзухар ...Глициния ...ПЕТУНИИ (...

Реклама