Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/foriwork/public_html/garden-bg.eu/libraries/joomla/application/application.php on line 481
Цветя и градина
Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Компонентите на смеската трябва да отговарят на нуждите на растението. Торфената почва се приготвя от торф с произход от планини, низини или средно високи места. Торфът,произхождащ от низини, е богат с хранителни вещества, има малка киселинност и не изисква варуване. По-добра торфена почва се получава от горните слоеве на наситнения торф.

Готовата торфена почва е много рохкава, лека и хигроскопична. Тя значително подобрява физичните свойства на почвените смеси,в които е включена, и ги прави рохкави. Когато към почвените смеси се прибавя торф, необходимо е той добре да се овлажни, за да се изтласка въздухът, който се задържа в него в голямо количество. В такава смес кореновата система на растенията се развива по-добре, а резниците се вкореняват по-бързо.

Тази почва се използува още за мулчиране и за засяване на дребни семена, а също и при размножаването на растенията чрез резници, за създаване заедно с пясък на най-долния слой. За повечето стайни растения и особено за дребните семеначета тя може да замени ериковата почва. Торфената почва не трябва да се пресушава. Торфената почва се добавя в сместа за саксийно отглеждане на хортензия, азалея и сенполия

Листовка

Листовка

Листовката се получава от двугодишно гниене на листата на храстите и широколистните дървета. Листовката е лека почва, тя е рохкава и порьозна, със слабо кисела реакция и бедна на хранителни вещества. Листата на липата клена и бука са най-подходящи за листовката. Листата съдържащи дъбилни вещества на дъба кестена и върбата не трябва да се използват. Добавя се оборска тор, която намалява киселинността и подпомага гниенето на листата (0,5 кг / 1м2 ) . Листната маса се овлажнява редовно и се преобръща два три пъти в годината. Преди да се използва листовката трябва да бъде пресята. Има и листовка от иглолистни дървета като бор, ела, смърч и други. Тя се използва за растения които предпочитат почва с по-киселинна реакция.

Хумусна почва

Хумусна почваОбикновено се приготвя от разложен оборски тор, получен след почистването на парниците. Изваденият от парниците тор се складира на купчини и се прехвърля няколко пъти през лятото .Тя е най-активната съставка на всички почвени смеси и спомага за добрия растеж на растенията, които не понасят пресен оборски тор. Хумусната почва съдържа 1,2-1,7% азот, 1,3-2,4% фос­форна киселина, 1-1,7% калий и 2,1 % калций в зависимост от вида на разложения оборски тор. През зимата тя трябва да се покрива с дебел пласт оборски тор.

Ерикова (калунова) почва

Ерикова (калунова) почваТова е лека песъчлива хранителна почва. Приготвя се в горите от гъсти насаждения на калуна. Слоят почва с корени на калуна се складира на купчинки и се оставя да отлежи 2-3 години. Калуновата почва се смесва с чимова и с хумусна почва, в резултат на което те стават рохкави и по-топли. Тя е особено ценна за папратите, азалеите, камелиите и други нежни млади растения с тънки разклонени корени, за вкореняване на резници, а също и за засяване на много дребни семена. При липса на ерикова почва тя може да се замени с листовка (2 части), торф (4 части) и пясък (1 част).
ЛИСТОВКА. Приготвя се от изгнили листа на леска, липа и клен. Дъбовите и върбовите листа са неподходящи за приготвяне на листовка, тъй като съдържат много дъбилни вещества.
Готовата листовка е рохкава, лека и хранителна. Тя се използува широко в цветарството, особено за отглеждане на растения, които не понасят оборски тор. Използува се и за засяване на семена в сандъчета с добавяне на 1/3 пясък. Листовката не трябва да се пресушава.

Иглолистна почва

Иглолистна почваИглолистната почва  е рохкава, с минимално количество хранителни вещества и с повишена киселинност. Смесването и с изсушен и стрит сфагнов мъх спомага за повишаване на нейната рохкавост.

Торфена почва

торфена почваПриготвя се от торф с произход от планини, низини или средно високи места. Торфът,произхождащ от низини, е богат с хранителни вещества, има малка киселинност и не изисква варуване. По-добра торфена почва се получава от горните слоеве на наситнения торф. Готовата торфена почва е много рохкава, лека и хигроскопична. Тя значително подобрява физичните свойства на почвените смеси,в които е включена, и ги прави рохкави. Когато към почвените смеси се прибавя торф, необходимо е той добре да се овлажни, за да се изтласка въздухът, който се задържа в него в голямо количество.

Снимки


Лале ( Tu...Калдъръмч...Теменуга ...КАННА (CA...РОЗА Rosa...

Реклама