Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/foriwork/public_html/garden-bg.eu/libraries/joomla/application/application.php on line 481
Цветя и градина
Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

Как да засадим рози с голи корени

Има хиляди видове и сортове рози, подходящи за всеки вкус, от антични видове, които са били култивирани в продължение на векове, до най-новите въведения от култиваторите по цял свят. Закупуването на отгледани на открито рози с оголени корени (когато храстите са „спящи”) означава, че можете да избирате от по-широка гама сортове, отколкото от сравнително малкото сортове, отглеждани в саксии. И повечето цветари са съгласни, че засаждането им с голи корени произвежда висококачествени дългосрочни резултати с по-малко разсаждане и шок за растението .

Градинарите от по-топлите места могат да засадят рози с оголени корени както в края на есента, така и в началото на пролетта, но за останалата част от нас, ранно пролетно засаждане е единственият начин за успех.

Ранно - пролетното засаждане

Веднага след като сланата изчезне от земята, се изкопава дупка на слънчево място, най-малко 40 сантиметра дълбока и 50 см широка. Добавя се една лопата добре изгнила тор или друг компост или торфен мъх. Добавят се две шепи костно брашно и няколко лопати от изкопаната пръст; разбъркайте добре. Направете малка могила от сместа в центъра на отвора и оформете пирамида .

За най-добри резултати, розите с оголен корен трябва да бъдат засадени веднага. (Ако това не е възможно, дръжте го в оригиналната опаковка, съхранявани на хладно и тъмно място за максимален срок от пет дни.) Веднъж след като дупката за засаждане е подготвена, изхвърлете опаковката и потопете корените на розата в кофа с хладна вода за не повече от един час, за да се рехидратира .

Есенно засаждане

Градинарите от  по-топлите места, които желаят да садят през есента, могат да следват стъпките на пролетното засаждане, но не трябва да премахват листни издънки, тъй като това ще насърчи производството на листа твърде късно през сезона. Също така пропуснете торенето, както е посочено в стъпка 4, и окопайте храстите за през зимата; отстранете могилата от почва в края на пролетта / късната пролет.

Засадете спящи рози в земята за един по-розов поглед към живота

bare-root-A.gif Стимулиране на нов растеж чрез изрязване от дъното на 2.5 см от всеки корен; ако розата вече не е „спяща”, отрежете всяко листче и белите издънки до пет милиметра от стъблото.

 

 

bare-root-B.gifВнимателно разпределете корените над пирамидата от почва (вижте по-горе). В Зона 7 и по-топли места, присадъчната връзка (където сортът е присаден върху подложката) може да бъде поставена върху или точно под повърхността на почвата. За всички други зони, поставете розата така че присадъчната връзка да е най-малко пет сантиметра под нивото (в зони от 2 до 4, връзката може да бъде поставена на дълбочина до 15см). Регулирайте височината на пирамидата спрямо позиционирането на растението при съответната дълбочина .

 

 bare-root-C.gif

 Използвайте едната си ръка, за да държите розата в позиция, запълнете дупката с допълнителния горния почвен слой, докато изравните нивата. Стъпете върху почвата силно, за да уплътните и да премахнете въздушните джобове.

  

Bare-root-D.gifПоливайте розата старателно, използвайки разтвор за пресаждане като например 10-52-10, приложен с половин сила. Разтворите, съдържащи IBA ( индол маслена киселина) са особено добри за стимулирането на нов растеж на корените .

 

 

bare-roots-E.gifОформете могила до розовия храст с допълнителен повърхностния слой от почвата, оставяйки само на върховете на стеблата изложени , за да ги предпазите от жаркото слънце на пролетта, преди корените да са започнали да се закрепят и развиват. След две седмици махнете излишъка от горния почвен слой, използван за могилата до храста, така че точката на присадка да стои при съответната дълбочина под повърхността . Добавете три до четири сантиметра дебел слой тор, който да спомогне за опазването на водата и предпазването от плевели. Здравите, зелени издънки трябва да се появят в следващите седем до четиринадесет дни.

Как да се грижим за орхидеи?

Орхидеите отдавна са символ на любовта и красотата. Отглеждани от любители заради ярката си елегантност и очарование, те също така са предпочитани като украса, носена на корсажа на роклята, или като маншет на много абитуриентски балове и специални събития. В много случаи, от сватби до конференции, поръсени листа от орхидеи допълват масите като украса.

С над 750 рода, над 30 хиляди хибрида и дори още нови варианти всяка година, орхидеите има огромно разнообразие, от което да изберете.

Осем решения за повехнал или лошо изглеждащ разсад

Осем решения за повехнал / лошо изглеждащ разсад

Разочаровани сте от напредъка на растежа на растенията ви ?

Ето няколко възможни причини и нежни грижи, необходими, за да ги спасите. Ето някои симптоми, причини и средства за някои общи проблеми при разсада. Не се обезкуражавайте, след като прочетете списъка с възможните неволи - разсадите имат вродено желание за живот , дори когато техните култиватори са далеч от съвършенството . Дайте на посевите достатъчно място за растеж , добра светлина , чиста почва , правилното количество вода и храна , и ще бъдете възнаградени с изобилие от здрави, млади растения.

АЛПИНЕУМ

1.Избор на място.
Изборът на място за изграждането на алпинеум или скален кът се съобразява с вида на растенията, които искате той да съдържа и на каква площ искате да разпрострете идеите си. Ако нямате много място във вашата градина, но все пак може да избирате по-добре да  алпинеума да е на слънчевомясто. В алпинеума могат да намерят място много и разнообразни растения, като тяхната аранжировка  и място на засаждане се съобразява със спецификите на околния терен и разположението на скалните късове или камъни. Разположението на алпинеума може да бъде както в наклонен така и в равнинен терен.  По-голям визуален ефект се получава ако използвате наклонената част от вашето място. Най-добре подреденият алпинеум е този, в който е пресъздадена  най-добре естествената среда. 

Снимки


Минзухар ...Циклама (...Калдъръмч...Латинка -...Шибой ( C...

Реклама