Приятели, гасувайте за нас в BGtop , ако сайтът за цветя и градина ви харесва !

АЛПИНЕУМ

1.Избор на място.
Изборът на място за изграждането на алпинеум или скален кът се съобразява с вида на растенията, които искате той да съдържа и на каква площ искате да разпрострете идеите си. Ако нямате много място във вашата градина, но все пак може да избирате по-добре да  алпинеума да е на слънчевомясто. В алпинеума могат да намерят място много и разнообразни растения, като тяхната аранжировка  и място на засаждане се съобразява със спецификите на околния терен и разположението на скалните късове или камъни. Разположението на алпинеума може да бъде както в наклонен така и в равнинен терен.  По-голям визуален ефект се получава ако използвате наклонената част от вашето място. Най-добре подреденият алпинеум е този, в който е пресъздадена  най-добре естествената среда. 


Алпинеум2. Подходящи растения.  Самото име  „алпинеум” ни подсказва да се обърнем първо към алпиискиите   растения. Това са растения, които растат в алпийски климат, който се появява при висока надморска височина и над т.нар. линия на дърветата. Алпийските растения растат заедно в  растителни общности във високопланинската тундра. Алпийските растения не са  само от един сорт. Напротив, много различни растителни видове живеят в планинската среда на Алпите. Те включват многогодишни треви, острици, цъфтящи, нискорастящи почвопокривни растения, мъхове и лишеи. Алпийските растения  са адаптирани към суровите условия на околната среда в Алпите, които включват ниски температури, сухи почви, ултравиолетова радиация, и кратък вегетационен период. При изграждането на скален кът подбора на растения не ни ограничава само до растящите на голяма надморска височина алпииски видове. Комбинирането на растения дава широки възможности на градинаря, като важното е все пак да се подбират растения без дървовидни  (дебели) стъбла. Подходящи са  многогодишни растения, чиито стъбла и листа умират през зимата а напролет покарват нови.  Подбират се също и вечнозелени  нискорастящи растения с неголеми листа. Ако можем да сложим някаква условна граница за височината на растенията за алпинеум то 25-30см е добър избор за височина, но в редки случай ако средата позволява може да се аранжират и по-високи растения. Примерни растения често използвани в алпинеумите са: Тлъстигата (Sedum), Семпервивум (Sempervivum), Каменоломка (Saxifraga), Мащерката (Тhymus), Гологлавчето (Globularia), Къри (Helichrysum), Хебе (Hebe), Банатски рожец (Cerastium tomentosum), Салвия (Salvia), Паронихия (Paronychia), Флокс (Phlox), Склерантус (Scleranthus), Заешко ухо (Stachys byzantina), Кърпикожух (Обикновен мразовец, Colchicum autumnale), Игловръх (Alissum), Витошки еделвайс (Антенария, Antennaria). Особенно внимание заслужава тлъстигата (Седум, Sedum), защото под това име са включени различни видове красиви и подходящи за алпинеум растения. Някои от сортовете са: S.album, S.red carpet, S.dasyphyllum, S.urvillei, S.sexangulare, S.pachyclados,  S.hispanicum, S.lydium, S.glaucum, S.pluricaule, S.kamtschaticum. Много разнообразно е семейството Saxifraga – Каменоломкови, което включва около 440 многогодишни растения. В групата на сребристите каменоломки подходящи сортове за алпинеума са: S.aizoon, S. paniculata, S. cochlearis. Сребристите каменоломки са със средна височина и достигат до около 20см. По-нисък, към дребнотуфестата група, образуващи мъхести могилки спада и сорта с розово-червени цветове S.Peter Pan.
Можем ли да направим, така че в алпинеума да имаме цъфтящи растения през цялата година. Да.
При подходящ подбор на растения можем да си осигурим разнообразие от цветове не само в цветния бордюр, но и в алпинеума. Някои от растенията цъфтят в продължение на няколко месеца, други се събуждат за живот още през февруари а на трети можем да видим цветовете през студения декември.

ФЕВРУАРИ
Hepatica nobilis
Primula edgeworthii

МАРТ
Hepatica nobilisArabis albida
Arenaria balearica
Aubrieta deltoidea
Hepatica nobilis
Polygonum tenuicaule
Primula auricula, Primula variabilis
Ranunculus calandrinioides
Saxifraga Jenkinsiae, Saxifraga Cranbourne
Soldanella alpine

Androsace sarmentosaАПРИЛ

 • Aethionema (Warley Rose)
 • Alyssum saxatile
 • Androsace sarmentosa
 • Arabis albida
 • Arenaria balearica
 • Armeria juniperifolia
 • Aubrieta deltoidea
 • Draba aizoides
 • Erinus alpinus
 • Erysimum alpinum
 • Hepatica nobilis
 • Morisia monanthos
 • Phlox subulata
 • Polygonum tenuicaule
 • Primula auricula
 • Primula variabilis
 • Pulsatilla vulgaris
 • Ramonda myconi
 • Sanguinaria Canadensis
 • Saxifraga (мъхеста)
 • Shortia galacifolia
 • Soldanella villosa
 • Viola biflora
 • Waldsteinia ternata


МАЙ
Armeria maritimaAlyssum saxatile
Androsace sarmentosa
Antennaria dioica
Arenaria balearica
Armeria juniperifolia
Armeria maritima
Aubrieta deltoidea
Cerastium tomentosum
Dianthus caesius
Dryas octopetala
Erinus alpinus
Gentiana acaulis
Gentiana verna
Haberlea rhodopensis
Iberis sempervirens
Iris разл. видове
Lewisia cotyledon
Phlox subulata
Raoulia australis
Saxifraga сребристи
Silene acaulis
Uvularia grandiflora
Viola cornuta
Viola biflora

ЮНИ
Dryas octopetalaArenaria balearica
Armeria maritime
Campanula разл. видове
Cerastium tomentosum
Dianthus разл. видове
Dodecatheon meadia
Dryas octopetala
Erigeron karvinskianus
Erinus alpines
Gentiana acaulis
Gentiana verna
Geranium cinereum
Geum montanum
Helianthemum nummularium
Iberis sempervirens
Iris разл. видове
Leontopodium alpinum
Linnaea borealis
Lychnis alpina
Oxalis adenophylla
Primula vialii
Ranunculus gramineus
Sedum разл. видове
Sisyrinchium angustifolium
Veronica prostrata

ЮЛИ
Linnaea borealisAnacyclus depressus
Androsace lanuginose
Aster alpines
Campanula разл.видове
Cerastium tomentosum
Dianthus разл.видове
Dodecatheon meadia
Erigeron karvinskianus
Erinus alpinus
Geranium cinereum
Geum reptans
Gypsophila repens
Helianthemum разл. видове
Helichrysum bellidioides
Leontopodium alpinum
Linnaea borealis
Lithospermum diffusum
Lychnis alpine
Lysimachia nummularia
Mazus reptans
Mimulus burnetii
Penstemon pinifolius
Sedum разл. видове
Sempervivum tectorum
Sisyrinchium разл.видове
Thymus serpyllum
Verbascum разл. видове

АВГУСТ
Silene unifloraAcaena microphylla
Achillea tomentosa
Anacyclus depressus
Androsace lanuginosa
Astilbe chinensis
Campanula разл. видове
Cyananthus microphyllus
Dianthus delthoides
Erigeron karvinskianus
Gentiana septemfida
Geranium cinereum
Gypsophila repens
Helichrysum bellidioides
Lithospermum diffusum
Mazus reptans
Mimulus burnetii
Origanum amanum
Penstemon pinifolius
Potentilla хибридни сортове
Saponaria ocymoides
Silene uniflora
Sisyrinchium разл. видове
Verbascum “Letitia”


СЕПТЕМВРИ
Astilbe chinensisAcaena microphylla
Achillea tomentosa
Androsace lanuginosa
Astilbe chinensis
Campanula разл. видове
Cyananthus microphyllus
Dianthus delthoides
Erigeron karvinskianus
Gentiana sino-ornata
Lithospermum diffusum
Origanum amanum
Penstemon pinifolius
Polygonum vaccinifolium
Potentilla хибридни сортове
Saponaria ocymoides
Silene uniflora
Sisyrinchium разл. видове

ОКТОМВРИ
Gentiana sino-ornataAndrosace lanuginosa
Astilbe chinensis
Gentiana sino-ornata
Polygonum vaccinifolium
Silene uniflora
Sisyrinchium разл. видове

НОЕМВРИ
Gentiana sino-ornata
Polygonum vaccinifolium

ДЕКЕМВРИ
Polygonum vaccinifolium


Алпинеум

3. Подходящи камъни. Подборът на камъни предопределя до голяма степен вида на алпинеума. Ако терена е планински и има естествени скали в близост, то използването на скалните късове в алпинеума би било подходящо за ландшафтния дизайн ако са подобни на околните. Най-предпочитаните камъни при изграждането на малък скален кът в двора са от Утаени (седиментни) скали. Те са меки, варовикови и в много от тях има естествено образували се дупки, през които могат да се засадят растенията в алпинеума. Такива скали има на много места в България, а вече се продават  и в строителните борси. Вероятно на всеки, който пътува в посока от София към Плевен му е направило впечатление, че такива камъни са изложени в няколко села по пътя – най-много в с.Румянцево. Независимо какви камъни ще изберете най-важното е да ги аранжирате така, че да изглеждат естествено разположени.


4. План. Оформянето на скален кът минава през план от само няколко стъпки.
Подготовка на мястото. Първо трябва да се очертае мястото. След това да се извърши почистване на почвения слой. Трябва да се отнеме от почвата поне 30-40см.
Полагане на камъните. Следва полагане на камъните. Започве се от по-големите скални късове. Избира се коя част на камъка да се вижда и коя да остане скрита в почвата и ако се налага се отнема още почва под камъка. Тук е важно да се отбележи, че при по-малките скални кътове, където камъните са значително по-малки, процеса на оформяне може да се обърне, като първо се оформи хълм от почвата а после се наредят камъните. Не забравяйте, че винаги е алпинеума изглежда по-добре с по-малко но по-големи камъни, отколкото с много, но малки камъни.
Дренаж. Дренажът се състои от чакъл и е важна част от изграждането на алпинеума. Насипването на чакъл става след като предварително сме трамбовали почвата. Дебелинана на дренажния слой е към 10 до 15см.
Запълване с  подходяща почвена смес. Имайки предвид, че в алпинеума ще засадим алпииски растения  трябва да съобразим почвата с тях. Почвата трябва да е с добри дренажни свойства. Първоначална смес трябва да съдържа добре угнил тор, пясък и торф.
Засаждане на растенията. Растенията трябва да се подберат внимателно. В по-малки скални кътове не е удачно да се засаждат големи растения. Положението на растенията трабва да е хармонично с разположените скални късове и заедно трябва да оформят една цялостна картина без едните да скриват или пречат на другите. Трябва да се вземе предвид колко едно растение ще се развие на височина и на ширина. За предпазването на растението може да се мулчира около него, като най-подходящо е използването на малки камъчета.
 

Снимки


Хортензия...Зюмбюл Hy...КОКИЧЕ ( ...Циния (Zi...РОЗА Rosa...

Реклама